Tuesday, February 28, 2006

HATI-HATI HATI

Assalamualaikum...
Hari ni memang tension tahap gaban siot!!! Kena marah and marah pastu kena marah lagi! Tension LAAAAAAAAAAHHHHH!!!!!!!!!!!!!! Saja nak lepas geram dalam ni...
Anyways, i hope and doa that i will recover from these tension soon... coz I'll be in ONG for the next 4 months! Arrrgghhhh....

There is a saying...
KALAU JEMPUTAN KAWIN, TAK DATANG DOSA!
Sebelum kena jemput, baik tak payah jemput dulu... hehehe.

Last... Doa and pray that Muhd Athif, anak Aiman n Aida pulih cepat.. In KK9, Paeds HKL... He's so small in that whatever box you call it.. :( Doakan...

Wokes. GTG... Nak pi makan.. Miss my MAK!!! :(

Saturday, February 25, 2006

I'M 26 TODAY!!!

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... I'm 26 today! We had multi celebration today. Syukur I was not oncall today... So, enjoyed myself.. Apa taknya.. my sedara, got married today. 2 orang. Sorang pakcik sedara n sorang 2 pupu...

Yang bestnya... my 2 pupu tu dikenankan oleh my Mak to get married with my sepupu punye kawan... Tak pasal2 jadi matchmaker.. ;) Tapi, agaknya memang runs in the family, kan lukluk??? hehehe. Syukurlah memang dipermudahkan... Kebetulan, matchmaker n the couple pakai baju warna sama.. YELLOW! hehe. Tak pasai2, org salah anggap... "Mak pengantin ke?" Epppp!!! Nanti dulu ye Mak nak jadi mak pengantin pun!!! hehe

Anyways.. Selamat Pengantin Baru to my kak sepupu... and also my pakcik sedara... :) Semuga jodoh berpanjangan dan kekal bahagia selamanya... Ameen. Doakan Huda pulakk.. hehe.

And.. hepi besday to me.. and my big bro.. :) We have the same birthday date but different year. :) Thanks to my family.. dapat kes besar n nampak sedap! Tak sempat nak makan lagi sebab "4 mulut" tak sampai lagi.. hehe.. ;) Maya faham la erti 4 mulut! hehehe

Okes.. To my dear kak wan... hopefully, you will recover soon... Mizzwanda admitted, semalam dia eksiden. Patah kaki n tangan kiri... :( Sedih la... Harap dia cepat sembuh.. and hopefully sebelum dia sembuh sepenuhnya, sempat nak pi visit dia.. :) InsyaAllah.... Doakan dia cepat sembuh ye>? ;)


Wokes. That's all for today....

Wednesday, February 22, 2006

HANG IN THERE....

To my other piece of heart...

Sometimes, life can be very difficult
Eventhough you know that you are on the right side
Just couldn't help it la...
But look at the bright said..
We think we are having the worst thing ever to happen to us
However, Allah showed...
A 39 weeker, EDD 25/2/2006, suddenly had decreased baby movement...
And confirmed that the baby had passed away...
A friend who had a gout came to work eventhough the pain is unbearable..
But was scolded for being so slow...

See.. if you compare yourself with their sadness... their pain...
It makes what you had experienced seems not so bad..
Allah is fair to us...
Allah loves us
ALWAYS!
Things happen for reasons... insyaAllah...
Up to us to ponder..
To realise what is the hikmah behind it...
:)

Fasobrun jameel...

Saturday, February 18, 2006

Obstetric and Gynaecology (ONG)

Assalamualaikum...

In short.. I'm scared to the maxxxxx!!!! Today's my 2nd day...
Delivered 2 babies je sebab was so scared yesterday... hehe. Even the specialist noticed that I looked so scared... plus... I panicked!!!! Isk... cemana la doktor niiii... hehe

Anyways, thanks to my patients who reallyu cooperate well.. Yang kelakar, when the patient pushed, I also pushed... lawak giler. Nasib baik masa tu takde org. Kalau tak mesti kena gelak.. And also, masa the last push, saya panic, duk jerit sama2 dengan patient. hehe... What an experience la.. ;0

8 more days to tag.. then I will start oncall.. scary la. Hopefully I can manage to learn fast and be clever to treat the patients as maximum as possible...
Ameen.

After seeing the babies.. I want a baby myself... hehe. ;)

To all the new doctors, MBBS... CONGRATULATIONS!!!! :) Tahniah to all (MMMC) doctors who made it in the final exams.. Alhamdulillah... :)
See you in HKL!

Take care. Gotta go. Tadi balik rumah kejap. Tau2, ada raya korban kat rumah. Berasap belakang rumah, barbecue ayam n daging. hehe. Nasib baik balik rumah kalau tak terkilan....makan sekali dgn tokayah tok n cik non.... :)

okes.. gtg. akum

Thursday, February 16, 2006

BRING BACK THE GOOD OLD MEMORIES

http://shw.fotopages.com/1368629/testing2-123mizzwanmissaplemaya-n-kila.html

Assalamualaikum...
Met Kak Ila today. Went Alamanda together. Just spent time together, talking... Called Maya yesterday to ask her out also. But she's busy today had to babysit. Then, called Kak Wan today... macam2 dia pokpek. ;)

Missing you guysss... muahs

Wednesday, February 15, 2006

100 more days...


Sebenarnya hati ini cinta kepada-Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada-Mu
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga
Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Kucuba menghulurkan sebuah hadiah kepada-Mu
Tapi mungkin isinya tidak sempurna tiada seri
Kucuba menyiramnya agar tumbuh berbunga
Tapi mungkin kerana airnya tidak sesegar telaga kautsar
Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmad-MU
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu Ya Allah
Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu
Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu

Ku berharap...berdoa...bertawakkal...Hanya Dia...

NASYID RAIHAN: Sebenarnya

Friday, February 10, 2006

VASCULAR ONCALL N MY 1ST APPENDICECTOMY

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, syukur kerana masih berada di KL ni kerja siang malam dan diberi kesihatan badan secukupnya... Dah mula terasa badan tak sedap tapi insyaAllah masih boleh bekerja di hospital....

Before I tell you about my 1st operation... ;) Let me tell you about my ONCALL last night. Actually I'm supposed to oncall tonight, but exchanged with my fren coz she was not feeling well yesterday and her father got admitted due to some illness. Kita merancang, tetapi Allah lah yang sebaik2 perancang...

During the day there was not much things to do... however once the night started, one patient was transferred out from another ward and admitted to our ward. He had liver surgery done under our team. So, one new patient in the acute cubicle. (we have patients in the acute cubicle who nees close monitoring). Then, another acute cubicle pakcik had done an operation during the day, yesterday. Suddenly, not so long after he came back to the ward, suddenly, the wife, makcik called "Doktor doktor... Berdarah!" Ya Rabb... when I saw it it was massive bleeding over the left thigh... There was a drain there, tapi leaking from the sides of the drain. So, he had to go back to OT again... Kena cucuk, amik darah dia and then inform OT. Today, he's much better...

The story continues, not only 2 major patients yesterday but one more patient had leaking abdominal aortic aneurysm referred from Muar Hospital, actually referred from Batu Pahat. Dalam bahsa mudahnya, saluran darah aorta bengkak yang sudah pecah. At the same time, he had upper G.I bleed... dia berak hitam and also had few bouts of vomiting fresh blood before coming to KL. We did a scope for him and found no bleeding ulcer in the stomach. Then, in the ward we transfused blood and patient was quite stable...

When I finally finished doing taking blood, tried to insert CVP line which I failed, and consoled him to listen to what I told him... I saw the watch it was 5am!!! My gosh... I didn't sleep the whole night!!!

Later, they called a patiet, acute appendicitis. Actually the patient was from another team, however my medical officer was oncall and he's supposed to do it. So, I asked him whether I can do it... then he said, ok! Hepi giler! :) Mata dah ngantuk dah tapi nak jugak buat coz nak lengkapkan log book Surgery... :)

So... Me as a surgeon... hehe. It was really fun! Patient was 19 years old, the abdomen so thin. Senang nak access the appendix. After removal of the appendix, then suture the peritoneum, muscle layers and skin..... Yey! I did it! With the help of my teacher la.. the medical officer. He guided me how to do it and it was really exciting. Takde rasa ketar2 tangan... Confident jerk... :) Alhamdulillah. Wished to do it again...;) InsyaAllah. Started to do at 6am and finished the op at 6:40am.

When I came back to the ward, patient leaking AAA was stable however there were few things I ordered not done. So, kelam kabut sebab habis buat buat appendix tadi pukul 6:40am. Terkejar2 solat Subuh and then, tried to do as much as possible before the patient is call up to OT for emergency operation... Finally all things done. Informed the Anaesthetist and OT. So, I did rounds at my cubicle. My fren buat rounds kat acute cubicle yang ada pakcik leaking AAA. She tried to set a jarum to that pakcik also and she said patient was talking so much... Suddenly, that cubicle jadi kelam kabut... that pakcik collapse! :( He was vomiting blood. So, we tried to resuscitate him, did CPR nearly 1 hour and pulse was present... but Allah lebih sayangkan pakcik.. Innalillahi wainna Ilalihi raji'uun. Semuga makcik tabah dan sabar menghadapi ujian ini... Sedih la... :( Masa salam makcik, rasa nak peluk je makcik... (susah nak jadi doktor ni sebab kita ni seorang yg cepat sedih.) Harap makcik n pakcik ampunkan saya sekiranya saya terkasar bahasa dalam kelam kabut semalam... :(

When we were busy there, suddenly, my fren, another houseman called one of the specialist telling that one of the patient was bleeding!!! YA RABB! What a vascular oncall for me yesterday and today... So, my fren had to settle with taking the blood and also run for the blood for grouping for transfusion. I had to be by the side of the patient and compress over the spurting blood vessel to stop the bleeding. I stayed with the uncle nearly 1 hour la when finally they called the patient to enter the OT....

Only then, around 10am, I get the chance to go and bath....

Petang tadi, masa nak balik rumah, biasalah, oncall tak cukup tidur, so ngantuk tahap gaban! hehe. So, lepas je sampai kat satu tol, ada la kawasan nak park, park kat situ and then I slept! Nearly for 1/2 hour!!! Then, when I woke up around 6pm, tengok2, gate kat bangunan tu tertutup. Mak aiii... takut sangat masa tu sebab macam mana nak keluar... takkan kena sambung tidor kat Tol tu sampai pagi esoknya??? Suddenly, gate tu terbuka automatically... Cari gak orang yang tolong bukakkan, tak nampak pun... ke Allah yang tolong bukakkan ek? :) Alhamdulillah. hehe

Satu pengalaman
Suka dan duka
Dalam satu malam dan satu hari
Kita merancang
Tetapi Allah sebaik2 perancang

p/s: Kalau tak faham my language, sorry la. Tak gheti nak translate la. hehe. Tapi kalau nak tau, just ask.. ;)

Wednesday, February 08, 2006

KURSUS KAWIN

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, as stated in the title... yup finally, I graduated from Masjid Negeri Shah Alam for my 2 days Kursus Pra Perkahwinan. It was very good... :) Went there not with my future husband but with one of my fren, not to mention her name here. hehe.

Lulus Kursus
Anyways, the day before going for the 2 days kursus, on Friday, I was oncall. So, masa kursus tu ngantuk2 la jugak. Nasib baik, the first ceramah ustaz dia kelakar orelse I would have sleep off. The second ceramah memang I wasn't in the masjid... hehe. Dahla penceramah tu nampak kita duk ngantuk2. Ntah la.. dah tak boleh nak tahan... 2nd day pulak, not so bad la. Seronok dapat ceramah2 yang kelakar2 tu. Tapi ada gak yang blue... malu betoi! Semua ceramah ok... cumanya, sepatutnya ustaz2 tu janganla menggalakkan couple2 yang belum kawin tu ber"abang"..."sayang". :) yelah time ni lah pun kita nak berdakwah! ;)

Teman Hidup
Yang part paling best... adala orang tu.. dia kena tanya banyak kali dengan penceramah2. Memang dah tak lama la tu... yang memang nak gelak...bila ditanya, "Kenapa nak bernikah? Apa matlamat pernikahan?" Orang tu dgn penuh yakin menjawab, "Jadi teman hidup." Fualamak!! Cayalah orang tu! hehe. Jangan marah ye orang tu... ;) K k.. jawapan2 soalan2 yang lain aku tak citer la. ;)

Jaulah
After that we went to meet Amaani Syaheeda. :) COmeYnyeeee anak sedara makcik el ni ha. Tapi dia tak kenal dengan makcik el. Asyik rapit dengan mama dia aje. :) Segan jugak dengan abu Amaani sebabnya, dia tau ah kita pi kursus kawin. hehe. Citer dengan Ummu Amaani, tak ingat dunia. Yelah, dengan kawan2 yang lain sekali jumpa. Kawan2 tadika.. Kepoh ribut kat rumah Amaani. hehe. :) Apa2pun, it was a nice meeting. Seronok dapat jumpa kawan2. Makcik el demam hari tu tak sempat nak dukung Amaani. Takut berjangkit pulak.. :)

PUSAT DARAH NEGARA
To complete housemanship dekat HKL, I have to attend latihan dekat Pusat Darah Negara and Patologi. It takes 2 days. Tadi pi PDN. It was a very good trip la. Yelah, tak jumpa patient yang sakit2 tu. hehe. We discussed about blood transfusion, blood grouping and crossmatching. Best la. :)

Ending 1st Posting
InsyaAllah, next week will be my last week in Surgical. Will go to ONG next week. Takut laaaa... Yelah kan, nak beranak2kan orang... Hmmm... tadi duk bacala paper pasal bayi terpoting kaki tu. Hmm, bila tengok gambar, rasanya memang baby tu ada congenital anomalies. However, not sure la wether did the doctor tell the mother about it. Kalau tak bgtau maybe la teh mother rasa terkejut tengok anak macam tu... Kaki terpotong sebab manusia yang potongkan, won't look so nice as Allah yang potongkan kaki dia. Dalam gambar tengok, kaki dia memang kudung... WALLAHUA'LAM. We'll see what the hospital will say la...

To Mardhiah...
:) Sabar jelah kak Mar. Tak payah konpius2. hehe. InsyaAllah when the right time comes, mesti la el bgtau kat sini. Ada rezeki, insyaAllah. :)


Things may not be the same as you think...
Alhamdulillah, it turned out fine...
I'm glad I did the right thing... ;)
Thank you very much

Wednesday, February 01, 2006

MIND YOUR OWN SELF

Assalamualaikum...

Badan kurang sihat, tapi Alhamdulillah, masih boleh bekerja. Semalam oncall, memang penat sikit je.. berapa kali tertidor dalam bilik oncall. Tapi, Alhamdulillah, patient stable, except for one. Tu pun not in my ward. Bleeding femoral graft, went into OT for exploration and post op in GICU. Hopefully that uncle will be fine...

Anyways, just now went to Melaka Southern Hospital. My Tok Ngah, Puksu Abuhandzalah n Lilsis Lukluk's father admitted there. Actually was in Muar Hospital, but then transferred to Southern. I hope and pray that he will recover soon... insyaAllah.. Ameen. Get to see my "sepupu" Handzalah dah besar... dah pandai jalan2. :) Dah jadi anak omputih dah dia.. ;)

"Mind your own self"
I don't like to use this sentence to people, however, I guess I can use it in the blog. :) Last week, I was hurted for some reason. Memang sedih tahap gaban! :( Apa2pun, terasa sangat2 tu sebab ada orang yang sibuk jaga tepi kain orang... If that person mind his/her own self, things wouldn't be so bad. It made me become more sad today when I get to know, I was not the only one who is hurt but it involves few others who I really care...

Sometimes, it's easy to say it but not easy to handle it. As if we are not doing anything... As if we are so bad... But somehow somebody does not really understand.. Ntah la. Susah nak luahkan. Tapi setakat yang diluahkan ni, harap ada orang akan amik iktibar...

Please don't let yourself involved in someone else's life... eventhough you may think that you may be trying to help and find the best solution. Sometimes, you may make things worse than it already is... It's ok if it involves only one person, but it is really bad if it involves more than one person....

WALLAHUA'LAM.

I hope our hearts will be healed with zikrullah...
Bawa banyak bersabar ye....
Allah Mahu Menguji kita
Banyakkan doa....