Friday, April 22, 2005

SALAM JUMU'AH SA'EEDAH

Assalamualaikum....

I.B.S
Sape blaja medic tau ah ape mende alah tu??? In long form: Irritable Bowel Syndrome. Today, went to the toilet twice. Same as yesterday and also the day before... Usually I get it few days before the exams. This is the worst experience ever!!! 2 weeks before the exams, "Dia datang dengan senyum kambingnya!!!" :(

Makan sikit je. Dah lapar makan... Patut lah Mak duk cakap hari tu...Kalau nak makan, makan aje selagi boleh makan. Betullah! La ni, lapar memang lapar, tapi nak makan, takut sat gi sakit perut nak pi toilet... Uwaaaa! Cemana nak wat ni??? Nak kata kecut perut exams, takde sangat pun. Tapi tak tahu la kalau subconsciously, I'm worrying about the exams ahead... May Allah guide me and shower me with peace of the heart... Amin.

I just hope I will get this over with soon... InsyaAllah....

STUDY
Last Wednesday study kat library. Hari tu study kat library best aje. Tapi last2, ngantuk tahap gaban, bak kata mizzwanda. :D Ntah, ngantuk sesangat2. Nasib baik ada budak2 yang study kat library datang tegur. hehe. Ok gak le... Depa mai borak2 japs.... Then, start ngantuk balik. Ape lah!!! :p Tapi takpela. Ada gak yang dibaca yang masuk gak ah kpala ni... :) Alhamdulillah...

WEDDINGS
InsyaAllah, next week ada 2 jemputan kawin dari dua anak DATUK! Terkejut jugak masa dapat 2 kad kawin ni sebab tak tahu yang depa dua ni anak Datuk. Kita punya housemate pun anak Dato'! :D Tapi belum dapat kad kawin dia lagi ah! hehe. Scary gak dengan Datuk-Dato' ni... Cik Wan! Jangan ah doakan aku dengan anak Dato'! hehe. Takut seyyyy... Tapi maybe Allah nak tunjuk kut, yang anak Datuk-Dato ni orang biasa gak... Pangkat je lain...

Yang nak tergelak lagi, tiba2, Mak sms duk kata, "Ayah maybe gets promoted." Haaa Cik Wan, tak payah dapat anak Dato', ntah2 jadi anak Dato' Rahim! hehehe

To Dr Najah + Afzal Effendy (my future jiran sebelah rumah) and Kak Nur Tikah dan suami.... Semuga ikatan perkahwinan kalian membawa ketenangan, kebahagiaan dan kerahmatanNya yang berpanjangan hingga ke akhirat. InsyaAllah. Amin

SALAM MAULIDURRASUL
Semalam cuti Maulidurrasul tak buat apa. Muhammad, anak kakak housemate balik Gombak. Kesiyan dia demam selsema. Makcik el memang suka dukung ah Muhammad. Last2, Makcik el pun demam sekejap. (Reason ngantuk kat library hari tu sebab berjangkit demam dengan Muhammad la! :D ) Kalau ada kamera Maya, boleh gak nak amik gambar Muhammad yang comel! :D Anyways, Muhammad dah balik rumah dia... tapi Mama dia still ada induksi kat Melaka. Maybe by tomorrow habis.

Malam semalam, my other housemate (the most junior) and me sapu and mop lantai kat tingkat bawah sebab tak tahu lah apasal lantai tu berminyak semacam. Pukul 11 malam start, selesai pukul 12:30 pagi! :D Last2, pagi ni, cek2, lantai tu masih berminyak! Uwaaa... Ntah tak tahu lah cemana nak hilangkan kesan kotoran degil minyak kat lantai... Takkan nak guna Axion kut? :D

Anyways, I got a Work of Art from my junior. :D Thanks Wani! Semua art Wani, Kak el mesti tampal punya kat mana2 yang boleh nak tampal lah! :)

Last but not least, Salam Maulidurrasul. Dengar khutbah Jumaat tadi, Selawat banyak2 dalam bulan kelahiran Nabi kita ni... :)

USRAH + GATHERING CANCEL
Hari ni tak jadi usrah. Cadang nak buat cucur ikan bilis dengan roti telur. Nasib baik jugak tak jadi... Lantai berminyak tu nak buat macam mana. hehe. Kena paksa semua orang datang rumah pakai stokin sat gi! :D

Gathering dengan adik2 juniors maybe nak buat after exams. Kak wan ngan Maya kalau free, datang lah Melaka no??? :)

BUKU NAK KE TAK NAK - DR HM TUAH ISKANDAR Al-Haj
Best giler buku ni... Recommended!

"Allah tak jadikan manusia untuk kegagalan."

"Allahlah motivasi terunggul untuk manusia."
Niatkan semua benda yang nak dibuat kerana Allah. Dah lah dapat buat sesuatu benda tu, plus you get yourself free pahala as well!!! :) Kalau buat benda kerana Allah, mesti akan rasa best.... This is lebih kurang what I understood from the book la. :)

"Caci disambut dengan senyuman,
Penghinaan ditangkis dengan lemah lembut,
Kemarahan dibalas dengan diam,
Kejahatan dibalas dengan kebaikan."

Yang ni ada citer pasal monyet dengan kura2. Lain kali lah citer. :) InsyaAllah. Ada arus alpha, beta, delta dengan theta. ;)

Okes... setakat ini dulu. Khas untuk cik wan + cik maya. Ntah hangpa sempat ke baca? hehe

Assalamualaikum.

Monday, April 18, 2005

STUDY BREAK OR HOLIDAYS???

Assalamualaikum....

As usual la... Study break pada nama, tapi buat benda lain. From 8 morning today till just now, busy typing out Minit Mesyuarat Perkahwinan AbangAlong!!! Nasib baik ada pengalaman jadi setiausaha. Tambah pulak si Penolong Setiausaha, Esan, hmmm... Macam2 cik adik tu duk ngomel! hehe. Kira kitorang ni menyambut Hari Setiausaha jugak ler!!! ;)

Mesyuarat Tergempar
Malam tadi, kami bermesyuarat di Kg. Batu. Rumah arwah Nyang. Sekali dengan semua sepupu-sepupu Mak. Oleh kerana Mak adik beradik dah takde, jadi mintak tolong dengan saudara mara terdekat la... :)

They were so helpful!!! Really!!! Semua pakat nak offer perkhidmatan masing2. Siap ada saudara yang offer rumah untuk transit sekali dengan dapat makan breakfast!! :) Indah sungguh ukhuwwah silaturrahim ni.... :)

Berkumpul di Rumah Arwah Nyang sebelum Maghrib dan solat berjemaah Maghrib di sana. Kemudian, makan malam yang disediakan oleh Mak Ngah. Lepas Solat Isya' berjemaah, mesyuarat diteruskan.... It was so formal.... Yelah kan... hehe. I was the secretary!! ehem ehem! Setiap perkataan dicatit. Last2, Penolong S/U duk kata, tok sah duk catit semua. Buat point2 ajek macam contoh yang diberikan. Lerrr... Bukan nak habaq awai2!!! :p

Isi-isi mesyuarat memang detail sangat2. Sentuh pasal kenderaan pengantin, pengapit, dan bermacam2 lagi lah. Dah penat dah type pasal benda2 tu tadi. :D Tak nak ah type lagi. Nanti bila ada 2nd meeting, lepas dah buat semua perubahan kat minit mesyuarat, nanti kita post entry kat sini.... wokey no??? :)

AlhamduliLlah, majlis bersurai pada pukul 12:00am!!! Dahsyat2!!! Baru AbangAlong yang kawin.... Kalau... ehehe, takde lah kalau2! :p

Terima kasih pada semua yang hadir dan di atas kerjasama semua....
Minta maaf banyak kalau ada salah dan silap dari keluarga kami... ;)

Perkahwinan Hira' & Al Amin
:) Finally, pecah rekod ex Hira' kahwin dengan ex Al Amin!!! Tahniah buat Ukht Mardhiyyah Sahri dan Akh Munawwar Hatta yang telah selamat diijabkabul pada Hari Sabtu lepas. Walimatul Urus Mardhiyyah, kita tak dapat hadir. Tapi semalam, Walimatul Urus Munawwar dapat pergi. Walaupun lambat sampai tapi dapat jumpa Irishah kat situ.

Irishah tanya bila nak join Selayang??? hehe. Dia bagitahu budak Manipal dah bertapak kat Selayang. Ramai Melayu pulak tu. Membuktikan bahawa Manipal bukan sahaja terdiri daripada pelajar2 India sahaja tapi ramai juga pelajar2 Melayu. :) Dia tinggal 2 posting lagi, dan mungkin lepas ni dia nak sambung belajar in Ortho/ONG. Good luck Doctor! hehe

2 Mizzketeers Online
Sabtu lepas, cik Wanda kite suruh online. Last2, dia duk buat benda lain. Kite ni macam duk chat sorang2. Apa taknya, lepas satu citer, satu lagi citer... Siap citer kat dia pasal macam mana nak buat singgang! hehe. Dia ngomel apesal kita tak rajin masak time duk sama2 dulu??? Lerrr... nak masak cemana takdak dapur. Nak harap hotplate kat hostel tu, tak yah la. Makan luar dulu pun best pe?? :D hehe. Dengar cik Wanda makin kurus, ambui, dah sama kurus dengan kite ke??? Baguslah tu! Tapi nanti kalau kite keje, kita jadi kurus macam saper plak eh? hehe. Harap2, kite keje lah tak lama lagi... Amin.

Baju Pengantin
Akhirnya, baju pengantin perempuan untuk walimatul urus sebelah kitorang dah siap, tak siap lah jugak Sabtu lepas. Mak bawak balik dulu sebab nak jahit sequins/labuci2 dengan beads/manik2 kat kain plain. Hmmm, harapnya Mak adalah masa nak jahit2. Kita boleh nak tolong tapi lepas exam, insyaAllah. La ni, tok leh lagi lah. :) It's really nice.

Kitorang pun dah ada baju untuk dipakai masa wedding nanti. Lain2 hijau tapinya. Ada yang kilat, yang tak kilat. eheh... Nak tahu cemana rupanya, kena datang tengok sendiri la. ;)

p/s: Kak Wan, Maya! Adeke patut mak suruh aku pakai baju pengantin??? Isk... Buat malu aku aje! Hangpa tahu2 jelah kan aku ni "kurus" cemana... :D

Father's and Mother's Instinct
Somehow, I will always think that whatever my parents think and feel are always right. Maybe it's bad for me because I don't decide myself and most of the things I will ask my parents' opinions. Some more, I don't know how to defend myself when the thing I was saying was right... ;) But, few days back, when Mak shared something not related to me, I think she has her own reasons. Moreover, when I talked to Ayah, he had more good points to reason out. And then in reality, whatever they sensed was true....??? Hmmm.... That's why lah we call them Father and Mother, ye tak? hehe. So jangan nak duk main2 dengan depa! Depa lagi tau! Hang pi mai pi mai, tang tu jugak laa... ehehe

Di Hati
Nasyid Oleh : DeHearty

Telah jauh aku mengembara
Mencari erti hidup di dunia ini
Yang selamaini sering disalah erti
Oleh mereka yang bertuhankan hati
Ku musafir ke pelusuk dunia
Memerhatikan gelagat manusia
Ada yang gembira hingga terlupa
Ada yang berduka tetapi gembira
Terasa lelah menempuh jalanan beronak duri
Kekadang sesat tanpa haluan
Sehingga punca hilang di mata
Kuturutkan jua hati yang buta
Kupasrahkan padaMu Tuhan
Segala yang akan berlaku
Kerana Engkaulah menentu segala
Menciptakan dunia penuh pancaroba
Tak terdaya rasanya kaki melangkah
Kau pimpinlah langkahku Tuhan
Agar tidakku kesesatan dari jalan SyurgaMu yang diidamkan
Kerana tidakku terdaya menahan seksa neraka
Tidak pula layakku ke syurga
Ku hanya hamba yang diciptakan dengan kelemahan
Sering daku terlupa sering jua daku terleka
Dengan nikmatMu yang melimpah didepan mata

?????

Friday, April 15, 2005

HIGHLY RECOMMENDED

1. http://desert.lvo.info/video/Dua.htm

2. http://pemainbahasa.blogspot.com/2005/03/dari-stesen-terakhir-antara-yang-rabun.html
(I was a bit blurr-blurr while watching SEPET... so, bila baca entry ni, baru lah rasa cerita tu memang best. :D A lot of morals of the story... :) )

3. http://musicofmyheart.blogdrive.com

Salahkah aku mencintaiMu?
tak tahu lah macammana nak tulis
tapi kenapa zaman sekarang ni
susah orang nak faham
that a simple 'no'
doesnt mean
u hate him..
a simple 'no'
doesnt mean
ur avoiding him..
it's simply mean
i did it for the sake of
LOVE
not for u my dear
it's for ALlah..
going out together
is NOT a cool thing to do..
chatting..
nah..
minum sama2?
nah..
NOT cool..
ape yang kita dapat dengan keluar bersama?
berborak? <-- bodohnya!
berjumpa?<-- like we havent seen for years..
berbincang? <-- duh!
apa yang kita dapat dengan bergayut?
again..
berborak
tanya khabar
borak kosong
so STUPID!
apa yang kita dapat dalam satu hubungan jangka panjang?
EXTRA BAGGAGE = DOSA BERGUNUNG!
i tot wat i want
from a relationship
is deeper love towards HIM
to have family
who LOVE HIM
to have children
....
everything is for HIM
if ur LOVE doesnt bring me there..
please STEP ASIDE!
------------------------------
JAUHI LAH HUBUNGAN YANG TAK BERPENGHUJUNG! PESANAN INI DITAJA OLEH DIRI SENDIRI ..UNTUK DIRI SENDIRI..
by: anoymous
(The Destinantion of Love... :) )

:)

twin: The new story didn't have a beginning... however it has ended laaa... ;) That's why la, END OF STORY! hehe

Thursday, April 14, 2005

Tuesday, April 12, 2005

UPDATES

Assalamualaikum,

Hari ni tak pi hospital... Tapi melepek kat rumah. Kureng sihat sikit. Tapi AlhamduliLlah, boleh lagi nak berjalan ke CC ni. hehe. Kalau pi hosp, kena diri lelama. Tu tak leh nak tahan bila tersakit ni... ;)

UJIAN KEMATANGAN II
Dulu pernah dah lalui ujian kematangan. Baru2 ni ada episod kedua plak. AlhamduliLlah, dapat juga diatasi. Pada mulanya susah juga sebab tak tahu nak approach the evaluation and management of the problem. Tapi, bila sms dengan my twin, baru nampak ok sket. Tapi, lepas tu cakap dengan my Pencipta... barulah terlebih ok... :)

Syukurlah, sebab Allah bagi pengalaman2 ni bukan sia2. InsyaAllah, kalau ada jalan masuk, adalah jalan keluar problem tu ye tak??? So, pasni, kalau ada problem, mintak tolong dengan Allah... ingat tu cik el??? ;)

RESULT EXAMS TRIAL
AlhamduliLlah, college bukak je, dapat tahu result Surgery. Syukur sangat2 sebab pass exam tu. Memang happy sangat... Apa taknya... Tak pernah pass exam surgery dalam exam2 yang lepas. Akhirnya, bak kata sms my twin: "Rahmat di sebalik ujian" Betul la kut. Actually, I asked for this extension, maybe... I dunno. Dulu, pernah cakap2 dengan my twin + my kakak comel. Harap dapat baca buku2 tebal surgery + dapat duduk library study... Haa... Allah dah bagi dah pun! :) So, kena bersyukur and lepas ni doa2 tu mesti betul. :)

Tadi, pergi jumpa dengan lecturer ortho hensem yang mizzwanda suka sangat. :) ALhamduliLlah, with the lack of my studies... I still passed my exam! Syukur AlhamduliLlah. Memang kalau boleh nak dapat markah lebih lah, tapi rasanya I can't demand much. Study tak betul2, mana leh nak mintak lebih2 kan?? :) So, pasni kena ajak budak2 juniors makan. :) Coz masa tu tak yakin boleh pass, and kalau pass tu memang kerja Allah semata... :) AlhamduliLlah...

Exam seterusnya in 3 weeks time. MAY 4th 2005!!!

CARDIOPULMONARY RESUSCITATION
Ni nak habaq kat hangpa...
Saya mengisytiharkan bahawa saya telah mendapat lulus untuk CPR! hehe. Kelas untuk 1 hari, the next day, exam. Cuak jugak... Tapi, bak kata my frenz, "Aku jadi keasu satu hari!" "Haiya... Already refreshing Medicine, don't want to refresh CPR lah." Agaknya, setiap kali exam, kitorang semua naik cuak. Taku semacam.... macam nak Unis. :) Tapi, syukur sangat lepas dapat tahu kitorang semua pass...

OK, since mizzwanda minta tolong ajar CPR, nak ajar lah ni...
We got 6 models/maniqin.
1. Adult-single rescuer
2. Adult-double rescuer
3. Adult-choking
4. Child CPR
5. Infant CPR
6. Infant choking
Semuanya lain2 cara dia, tapi kat sini, el just ajar cara Adult-single rescuer la... coz tu yang common kut in Medicine. Kalau yang lain2 tu, kena ikut course dia la.
Ok... kita mulakan...

1st, remove the patient from danger.
Then, ask for responds. Tap on his shoulders, and say "Helo2, Are u ok?"
Next, call for help. 999 Ambulance. (Tapi cik Wan, hang dah kat hospital, so tak yah panggil 999 dah! hehe)
Then, do tongue jaw lift. Look for any foreign bodies. If seen, remove it with your index finger. Tapi if not seen, don't just blind sweep.
Pastu, head tilt, chin lift the patient. Listen for breathing..for 5 seconds. LOOK for chest expansion. LISTEN for breathing. FEEL for warmth of the expired air.
If no breathing, then, start rescue breathing. Close the nose and blow to the mouth. Then count 3, 4, 5. Pastu buat sekali lagi and 3,4,5.
Then, feel for the carotid pulse for 10 seconds. If no pulse, proceed to chest compression.
Over the lower sternum, compress 15 times and 2 blow in the mouth. Repeat for 4 cycles, kira 1 minit la.
After 1 minit, check for pulse. If present, check for airway breathing for 5 seconds.
If absent, give 12 rescue breathings. Then, check pulse again and airway.
After airway ok, pulse ok, turn the patient into left lateral position and monitor breathing and pulse every minute till the ambulance comes.

Ada paham ka? hehe
Selamat muncuba... and dun give up!!!

SURIRUMAH SEWA
Sejak duduk rumah sewa ni, belajar2 jugak nak kemas2 rumah + memasak. Oleh kerana jadi big sister dalam rumah, and most of the time, I have free time, I spend my time doing all the house works. Yelah, adik2 semua busy belajar sampai petang... :)

So far, masak benda2 common ah macam masa kat India dulu. Tapi hari ni nak try something new... SINGGANG! hehe. Cik adik teringin, so mintak resipi dengan Ayah. hehe. Ayah siap bagi resipi di akhiri dengan garam dan gula secukup rasa. hehe. Ok ok.. malam ni nak try ni... hehe. Harap2 jadi ah!

JIRAN SEBELAH
Semalam, jumpa dengan my new jiran. Depa ajak masuk rumah. Actually, rumah tu macam ada problem sikit la. Tapi harap2nya dapat diatasi sebelum diorang melangkah ke alam perkahwinan and going to stay in the house.. Pakbear + Makbear... very cute couple. Even though Allah nak uji depa, tapi depa ni jenis happy2 je. Patutlah sehati sejiwa Pakbear + Makbear.. Semuga Allah permudahkan segala urusan kalian, insyaAllah...

A NEW STORY
Out of no where, out of the blues I must say.... Hmmm.... May Allah guide me to the best way insyaAllah as He always does... To Him I must pray....

Monday, April 04, 2005

KEIKHLASAN

Assalamualaikum...

InsyaAllah kejap lagi nak bertolak pulang ke alam persekolahan di Melaka. AlhamduliLlah, cuti seminggu di rumah memang best! :) Lepak betul2 punya lepak!!! Pegang buku berapa minit ajek... isk isk...

That's why lah cuti patutnya sebulan, tapi tak duduk kat KL ni lama2 lah kut. Amatlah bahaya! Bulan Jun dah tak lama dah nak exam ni... Kecut perut dah... aiya!

WEDDING PREP
Eventhough bukan kita yang kawin, tapi semua benda banyak jugak yang kita buat. Well, what to expect. Semua Mak nak buat... Tapi no helping hands... Nasib baik ada anak pompuan besar sorang. Dapatlah berkongsi pendapat. Hmmm... tak boleh nak komen la.

Things that are done:
1. Kad kawin
Dah tempah dah hari tu, tapi design dia macam tak kena. So, kena perbetulkan sikit.

2. Baju pengantin
Abgalong punya baju melayu dah siap 2 minggu lepas. Baju bakal kak ipar pulak, kita pi tengok dengan Mak hari Sabtu lepas. Hmmm... lawa2... :)

3. Katil pengantin
Semalam pi Ampang, tengok katil yang Mak dah berkenan. Takde. So, beli jelah apa yang menarik kat situ. I like it.

4. Hantaran
Barang2 hantaran Abgalong pergi beli semalam. Dari tengahari sampai ke malam, dapat 1 barang je?? Kita dengan Mak pi Gombak n Kg Batu dapatkan dulang hantaran. Malam pulak, kita tolong potongkan kain lapik untuk dulang hantaran tu... Nanti lepas dah guna, sewakan dekat kedai Makcik sebab dia takde kain lapik warna yang kitorang nak...

Speechless....

UNDILAH UNTUK TIDAK MENGUMPAT
Hari Jumaat lepas, pergi amik Apis. Sekali dengan Esan. Pok pek pok pek mamat tu. hehe. Nasib baik dia nak ikut, kalau tak rasanya dah lama ngantuk bawak kete cute tu. Perjalanan ke Jeram mengambil masa kira2 2 jam pergi sahaja sebab jam. Balik tambah lagi 2 jam sebab Apis yang bawak... Aduhai! Budak sekolah bawak... Ada sekali kita bawak sampai rumah 1 jam! hehehe.

Esan wakil Ayah, kita wakil Mak, amik report card Apis. "Biasalah, kitorang ni suka tolong Mak Ayah..." :D Komen kat muallim/ah + makcik2 yang bertanya, "Mana Ayah Mak?"

On the way back, Esan tanya Apis, pasal poster UNDILAH UNTUK TIDAK MENGUMPAT kat setiap kelas yang tak berapa lawa. :) Bincang pasal isu mengumpat dengan adik2... Kalau dulu, kita ni memang tak suka cakap pasal orang, tapi sekarang rasanya dah tak tahan. Kita rasa bende yang dia buat tu salah, so, kita mengata jugak. So, Esan bagi lah formula untuk mengelakkan kita mengumpat! :) Thanks bro!

Wokes.... gotta go. Petang ni ada kelas dengan Prof MV. Tunggu contractor then cabut...
Tata

Friday, April 01, 2005

REPLIED EMAIL FOR MEDICAL STUDENTS

----- Original Message -----
From: "ahmad_mok"
To:
Sent: Wednesday, March 30, 2005 6:38 AM
Subject: [ppim-net] Advice
> Assalamualikum wbt
> Im a first year medic student from a local university. Id like to
> seek some advice on tips to study and on how i can have successful but
> balanced (btwn materialistic and spiritual gains) career in medicine.
> how do i proceed after i graduate.



Assalamu alaikum

Now, that's a difficult question. I think the very fact that you have chosen
medicine is already a great challenge and sacrifice, which automatically
requires a balance between the materialistic and spiritual worlds. It is one
of those professions that gives a Muslim great satisfaction, without
expecting too much worldly rewards. I am not sure which medical school you
come from, but most, if not all medical schools in Malaysia are beginning to
inject "spiritualism" into their curricula no matter what religion you
belong to. You cannot run away from it because medicine involves humans more
so than any other profession.

Study tips:

1) don't study alone,

2) learn medicine through seeing patients, and not just by reading the recommended textbooks, i.e. see which conditions are common in your hospital, and learn "around" these conditions. For instance, if diabetes is a common condition, read 2, 3 or more books on diabetes, but if you've never encountered leishmaniasis, don't bother
reading beyond one chapter once only,

3) Ask yourself what you remember of a disease before reading about it in a book; by doing this you only need to highlight/stress the areas you don't know; otherwise your textbooks will be filled with yellow highights, like most of my medical students.

4) Create, what I call "folders" in your brain for common problems, so that you can
retrieve them easily when confronted by (in particular) a "fierce-looking"
examiner; there should be a folder each for "causes of raised ESR",
"emergency treatment of myocardial infarct", "causes of pleural effusion",
"approach to a patient with Cushing's syndrome", etc. Well, how do you
create a "folder"?- see a patient with it, read up on it, and tell or teach
others about it repeatedly.

Therefore:

5) I recommend follow my motto "teaching educates the teacher"...i.e. there is no better way to learn than by teaching others...and by doing that you also get you pahala by giving knowledge to your peers and friends. I wonder if Prof Muhaya would like to contribute to study techniques in medicine.

How do you proceed after graduation? Well, how long do you have to go? If
lama lagi, "we'll cross the river when we come to it", if soon, email me
again as soon as you have graduated. There are lots of opportunities and
pathways you can follow after graduation. It depends on what you would like
to end up doing. People often don't decide until well beyond housemanship,
and they often "want to be like their supervisor (if he or she has created a
good impression)" when they are house officers. It is now customary to
pursue a Master of Medicine degree at one of the local universities, but
this is not mandatory. If you need further information, I will be happy to
give you the details of our postgraduate programmes at UKM.

Wassalam.

Prof Dr Raymond Azman Ali
Deputy Dean (Graduate Studies and Research)
Medical Faculty UKM
raymond@mail.hukm.ukm.my