Thursday, March 31, 2005

SURPRISE! SuRPrIsE! surprise!!!

Assalamualaikum...

AlhamduliLlah... syukur dengan segala nikmat yang telah Allah berikan... tak kira lah dalam bentuk apa sekali pun... but at the end to find Peace At Heart... :)

Semalam pagi2, bincang dengan abang-abang tukang renovate rumah. Pening jugak pikir dengan Esan sebab ukuran Arkitek/Constructor/Project Manager/Doktor tersilap sikit. hehe. Tu lah jawatanMak sekarang kalau nak tau! hehe. Anyways, nasib baik bakal Arkitek 10% balik rumah. So, dia pun bagi suggestion kat Mak and she approved. Kalau harap kat bakal doktor 50% ni boleh cakap ye atau tak jelah. Tapi, most of the time cakap YA to whatever yang Mak suggest. hehe. Jadi anak solehah... insyaAllah... UmmSolehah... kui2.. tapi nak jugak jadi UmmAsrar! kikiki.

SURPRISE 1
After the discussion, as usual, kalau tak pi berjalan time cuti tak sah!!! So, decided to meet adik blogger, Achik Ati kat UIA. Actually wanted to go on Monday, tapi tak jadi bcoz on Tuesday she has an exam. So, pi lah semalam. Tu lah... ada ke pi jumpa orang time exam week. Sori lah! Time ni x exam, so, bolehla nak pi melawat2 orang ni. hehe.

Anyways, jumpa kat hostel Achik. Mula2 tu ada lah jugak segannya. hehe. "Sejak bila cik el ni tahu segan ek? hehe" Ala... yelah, ingat Achik ni betullah pendiam. Risau jugak. Sat gi kita sorang2 je cakap banyak... Haa.. takdelah pendiam sangat Achik ni. Ok ok jerk. Banyak jugak citer dia. Tapi menang lagi lah kak el nye... Pok pek pok pek... haaa... 3 jam bersama Achik! Tu dia!!! Tak jadi blind date, tapi apa date ntah! hehe. Biasalah, orang perempuan kalau dah berjumpa. It's the beauty of Ukhuwwah Fillah I must say!!! :)

Pastu pi jalan2 UIA dengan Achik. Jumpa dengan my Debam blaja kat situ jugak. :) Dia pun nak exam next week. Kira bagi semangat lah kat dia kut? hehe. It was so good to meet her. Kesiyan Achik kena teman sekali masa jumpa Debam. :) The other thing yang nak mintak maaf dengan A chik... sori lah eh sebab tak belanja makan pun! hehe. Last2, lepas berpisah2, dua-dua orang kebuluran. hehe. Yang kita balik sorang2 naik kereta, sampai pening2. Achik pun makan biskut je. Ish, teruk betul kakak sorang ni. hehe. Takpe2... there will be next meetings. InsyaAllah that time, kena belanja Achik makan... ok na?

Tak berapa kenal, tapi kenal melalui blogger,
Ukhuwwah terjalin tak kiralah saper,
Banyak cakap orang ni rupernyer,
Apa nak buat, inilah kak el nyer.
kikiki

SURPRISE 2
Nak jadi cerita, rupanya, Achik ni adik kepada seseorang yang dikenali. Tak sangka betul kecik nye dunia ni. Tak lari ke mana. Ada aje relation nye kat mana2. :) Oklah... pasal ni dah bah bagitau dah kat 2 mizzketeers tu. ;)

SURPRISE 3
AlhamduliLlah... CPR kelas ditunda ke minggu hadapan pada 7 & 8 hb April! Hepi nyer coz tak payah balik esok. Boleh tunda sampai Ahad. Boleh ah melepak lagi kat rumah ni... :) Seronok betul! ;) Ntah apa yang seronok... dah nama rumah kut, biaqlah cemana ghuper rumah, mesti best duduk rumah! hehe.

Wokes... itu aje lah surprise-surprisenyer... :)

K lah... kena baca buku plak. Asyik melepak aje... Esan pun dah bising,
"Awak balik rumah ni buat apa? Bukan awak kena study ke?"
Ek elehh! Kena ah study, takkan tak leh nak break kut?? Kalau tahu CPR cancel, awal2 book tiket pi Penang. Jumpa ngan Cik Wan... :D

K lah... The end!

Tuesday, March 29, 2005

KISAH TERKINI

Assalamualaikum...

Updating from home... Amik cuti sampai Khamis ni. Macam dah keje je amik2 cuti... Yelah, actually kena pi clinics dengan surgery, tapi tak nak lah asyik kena marah aje. Since amik exam sendiri2 last Friday and Saturday, la ni amik cuti sendiri2 la.

TRIAL EXAM
Budak2 7th batch ada exam last week. The casuals asked to sit for it long time ago, however the lecturer didn't want us to sit for it. But, last minute, they decided to allow us to sit. Whoever wants it lah... Mula2 ramai yang nak sit. Last2, surgery 4 people, and ortho 3 people. These people yang casuals lah. Yang regular batch, ramai lah. 115 kut... Budak yang duduk sebelah masa surgery hari tu tak tulis apa2 pun kat kertas dia. Yang kita ni tulis banyak2 sampai sakit2 tangan. Tapi tu lah, takut jugak kalau last2, tulis banyak2 pun tak dapat markah penuh... like the last exam... :(

So that's why I call this exam a TRIAL EXAM for me... I went to the library to study pagi petang and get motivated by Rabin. He gave few good points to take the exam:
1. It's for our own sake
2. It's better to read the books now rather than to wait and read the books when it's nearing the sessional. At least, we are reading through all now than kelam kabut later.
3. We get to know where our weakness is...
Alhamdulillah now I know that I dunno how to divide my time during answering the paper. So, maybe have to work on that after this. InsyaAllah...

Hope to pass both papers this time even though it was just a trial.... Amin.

AKU DAH TUA
Sekarang duduk dengan adik2 junior kat rumah sewa. Yang sorang tu 22 thn. Sorang lagi 21 tahun kut. Aduhai... muda trang tang2 depa2 ni... Terasa ketuaannya. Apa taknya, junior tu bawak kawan2 dia datang rumah sebab kebetulan asyik tak tidur kat rumah last week. Bash ada kursus kat Puteri Resort. So, teman dia tidoq situ. The next day, Mak pulak ada meeting dekat Mahkota Century. Tidoq semalam situ...

Kawan2 junior semuanya sebaya dengan dia, 21/22 tahun. Dapat rasa pemikiran diorang ni masih kebudak-budakan. hehe. Melampau ke kalau cakap cenggitu? hehe. Tapi nak wat cemana? Sori eh Wani!!! :D Memang kak el rasa hangpa ni budak2 betulll... Siap Wani bagi kad kata2 semangat untuk exam. Berkaler2... macam Ajin yang buat kad tu... :D Lawak sungguh lah! hehe. Terima kasih lah Wani sebab siap dapat pen dari Korea tu!!!

Budak2 pun, orang jugak! ;)

CUTEY CUTEY BANG BANG
Ni lah nama kereta comel n cute yang telah diberi oleh Esan! Lawak toi!!!

Hari Sabtu lepas, lepas paper Ortho, balik dengan Mak dari Melaka sebab Mak meeting kat Melaka Century. Mak bawak kereta comel n cute sebab masa tu anak dia ngantuk sangat. Konon ah tak cukup tidoq study ortho. hehe. Padahal, tak sempat baca habis! Slack betulllll!!! Anyways, on the way, hujan turun dengan lebatnya! Since tak solat Zojor lagi, singgah kat R & R Ayer Keroh. Lepas solat, oleh kerana hujan dengan amat lebatnya, 2 beranak melepek kat dalam surau tu. Ada amaran "Tidak dibenarkan tidur di dalam surau." hehe. Buat tak tahu jelah, coz dah ngantuk benarrr!!! :D Pukul 3 baru bertolak balik... Tak nampak jalan. Nasib baik Mak bawak. Kalau sendiri lah bawak, rasanya patah balik Melaka. hehe.

Later, plan nak jumpa dengan Abang along n bakal kakak ipar kat kedai jahit baju melayu coz baju Abangalong dah siap. Smapai kat tol Kajang, ternampak kereta bakal kakak ipar. hehe. Kereta KELISA gak! Tu ah pasai, dalam kereta tu, asyik duk gelak dengan Mak... "Cutey-cutey Bang-bang... Bawak 100 je, dah bergegaq!" hehe

Cutey-cutey Bang-bang, Kete cute n comel, Buah hatiku selamanya... ahaks!

BUDAK KAMPUNG
Cuti kali ni, my twin tanya samada buat attachment kat HUKM lagi. Tak pi dah la... Kali ni cuti unplanned.. Pakai cuti jerk... Duduk kat rumah je, dalam kebisingan renovation!

Tadi Mak suruh pi Damansara tempah lab coat coz I have only ONE lab coat. So, pi dekat tempat bakal kakak ipar tempah baju kawin dia sebab dia kata dia pandai buat... Tak gheti betul jalan kat situ. So, tanya tailor tu cemana nak pi fotostat pelan Atok lukis plaks. Dia tunjukkan jalan ke Uptown. Sampai situ, squeeze parking. Then, cari lah tempat yang Mak suruh pergi fotostat pelan tu. Mak cakap nama tempat tu Western Eastern. Tanya orang kedai fotostat, dia kata Faber Castell bukan Western Eastern. Tak kisah lah nama apa, asal dapat fotostat pelan Atok tu coz lepas tu nak kena bagi kat kawan Abangalong plaks...

After that, kena pergi The Curve plaks, kena jumpa dengan arkitek. Sebelum bertolak dari Uptown, tanya lagi kat Apek cemana nak pi The Curve. hehe. Lawak toi! Sesat2 jugak nak ke The Curve tu... Then, jumpa lah dengan kawan arkitek coz arkitek tu kat site. Hmmm.. Rasanya mamat arkitek tu marah gak coz banyak kali tepon dia. Yelah, tak tahu tempat yang dia duk cakap... Habis prepaid hp!!! :D

Budak kampung masuk KL... Tak malu... Tak Segan... Tak tahu.... TANYA

THE LIGHT TO DIRECTION

I don't quite understand...
So many things happened these few days...
Dunno the reasons behind it yet...
Searching for The Hikmah of all...
The Light to Direction...

However, I've realized...
Nobody has to understand me anymore...
Like I always wanted...
Because it's just me...
It's time for me...
To understand myself...
The Light to Direction...

Wokes... that's all from kisah terkini dari http://drnehar.blogspot.com

Monday, March 28, 2005

BLOGSKIN

2 jam depan komputer ni... mencari blogskin baru coz my blogksin yang sekarang ni tak fluid...
Meaning, whenever screen komp besar, the entries will lari coz the picture is static... Ikram lah ajar hari tu...

Bila tengok blogskin, still duk suka kat blogskin lama... hehe. :) Tapi blogskin lama ni tak di modify lagi la.. :)
Blogskin lama

Tapi tetiba tengok muka dua budak kat atas duk smiling, tak jadi plak nak tukar. hehe... Ntoh lerrr... Lenkali jer la. Simpan je dalam entry ni dia punya link. Mana tahu lain masa lain hari boleh gak pi buat...

K lah.. Update lenkali la. Nak emel seseorang... hehe

Monday, March 21, 2005

ALLAH NEVER LEAVES ME ALONE

Assalamualaikum...

Last week, wanted to write so many things however was busy cleaning up the house. Sekali, banjir kat bilik... Sekali lagi ulat kenduri malam Jumaat. Allahuakbar... What an experience... :)

Anyways, now I'm at home. Balik last Friday dengan my new housemate. Hantar dia balik USJ. Then, sampai rumah 9pm. AlhamduliLlah, the journey was smooth. (Sekarang anak dara ni dah berani naik kereta sorang2 malam2 lah.. Ala... berani je dulu2, tapi Mak tak bagi sebab boleh bawak fitnah. Tapi sekarang Mak percaya anak dia tak buat bende2 tak senonoh... that's why lah kut!!! hehe)

Sabtu, duk study + discussion renovate rumah. Nak tolong lukis tak gheti. Nasib baik arkitek Esan balik. Dia tolong lukiskan toilet mak. Boleh lah jugak nak diharap. hehe. Best jugak tengok diorang yang pandai lukis2 ni. Especially to see my Mum at work.. hmmm... sampai tak leh nak tidur malam. Sian Mak.. Tu baru hal rumah. Blom lagi hal Abangalong kawin. :D

Ahad, on the way nak hantar Apis ke Jeram, Kuala S'ngor, singgah jumpa Muallim Khairul Anuar. He's a diabetic and had a minor accident to the right foot. His 4th n 5th toes amputated but still there is ulcer. Since the foot bandaged, tak nampak la. Muallim ni banyak tahu pasal my personal life masa kat Hira' dulu. hehe. Siap kena panggil jumpa dia... aduhai.. pengalaman yang tak boleh dilupakan masa nak exam SDE (Sijil Darjah Enam). :D Muallim ada gak tanya:
"Huda dah ke? Dah kena book ke?"
Alamaks... Blom lah. Takkan lah tak jemput. Book pun blom lagi... hehe. Tu lah, dulu sibuk2 nak ber ehem-ehem. Haaa.. last2 tak di book2 pun lagi. hehe.

Nak tergelak gak. Had a chat with Mak masa urut Mak. Tetiba Mak suggest lah nak goo kan dengan ada lah sorang anak brothers ni.
"Tak nak lah!" (ikut cakap ala2 Waheeda dalam iklan Pantene)
Mak cakap....
"Eh! Awak ni jangan pilih2 sangat. Nanti susah... Hmmm.. tapi susah jugak. Mak awak pun pemilih. Ayah awak pun pemilih!"
hahaha... That was so funny! hehe. Citer kat Apis, Apis cakap:
"Sedaq pulak! hehe"

Alaaa... hal jodoh pertemuan perpisahan ni, Mak bagitau....
"Allah jelah yang tahu... :)"

Last but not least...
I want to share something that I realised last week...

Bila bertemu dan bersahabat akan tiba saat perpisahan. Ada masa memang rasa sedih. Tapi sekarang masing2 dengan hala tuju hidup masing2. Tak tahu nak ceritakan perasaan sedih tu macam mana... Setelah sekian lama bersolat dan berdoa, Allah tunjukkan cahaya petunjuk (the light of direction)... AlhamduliLlah....

Apa yang kita harap tak semestinya kita akan dapat... Tapi Allah akan sentiasa memberikan pada kita apa yang kita perlukan...

Allah tarik satu nikmat tapi Allah bagi macam2 nikmat yang lain yang sepatutnya disyukuri.

Terlalu berharap pada seseorang akan membuat kita kecewa... Tapi pengharapan pada Allah, takkan sekali pun Allah kecewakan.

Terlalu banyak kasih sayang yang Allah kurniakan melalui orang2 yang tidak disangka2....
SubhanaLlah...

Butakah aku???

Monday, March 14, 2005

DIA YANG MAHA MENGETAHUI

TAK TAHAN LAGI
I can't believe I actually had this memorable experience today....

I was presenting a case of thyroid and had some "filling defects" in the history taking, but I think I did well. During the local examination also, I was thankful that I presented my findings to the other lecturer... It went quite well...

However, when we went upstairs into the seminar room, "the lecturer" was so not happy with the refreshers and told us that we won't make it in the final exams. That we are going to fail again in the exams. We are refreshers for 2 months alreeady and he said that we are not supposed to make any more mistakes in the history taking and examination. When he said that, I felt so depressed...

Suddenly, he asked me to go in front of the class and lead the discussion. That time, I just couldn't bare my tears... I dunno what really happen, but that time, I think I was so afraid to face the next final exam and won't pass again...

I asked to be excused, but "the lecturer" didn't let me go at first. By then, my tears are making tear drops but still in the conjunctiva. hehe. The 2nd time I asked him, he let me go coz maybe he saw my red eyes... WaLlahua'lam.

I went to the toilet and the tears kept on flowing. Suddenly saw message in the phone from my twin. She told about our friend's cute children. Then, I sent her message telling "Crying in the toilet. He scolded." I waited in the toilet till my tears has stopped. Syukr that it stopped... Went back to the class and my other friend get scolded also. When "the lecturer" went to take the other batches, she also started crying... What an epidemic... :)

This is supposed to be my final week, and I can't believe I actually cried... But on the other hand, I think, Allah was there with me and let me cried in front of him... coz if I wanted to cry, I think I would have cried the 1st 2 weeks itself... However, Allah knows best...

Hope it won't happen again in future... Ameen.
........................................

UJIAN KEMATANGAN
AlhamduliLlah, rasanya dah buat apa yang patut... Terpulang lah pada mereka2 yang terlibat untuk memikirkannya... Hanya mampu berdoa yang terbaik untuk semua....

KEBAHAGIAAN HATI, PENAWAR HATI
Sabtu lepas, pergi tazkirah Dr. Mai sampaikan. Sebenarnya ada qiyamullail, tapi tak sertai pun. Ajak kawan serumah pergi. AlhamduliLlah, bila pergi situ rasa seronok. Bak kata my twin, maybe kitorang ni suka jumpa2 orang. So, happy lah bile bersosial sikit. Kalau duduk rumah sorang2, start lah tak jadi tenang. ;)

Oleh kerana ramai akhawat yang pergi, kenal dengan my twin. So, terpaksa la mengexplainkan kat diorang yang kita ni sangkut 2 papers. My twin dah nak start keje Rabu ni... Ada di antara mereka yang faham, memang very supportive. One of them said, "The success is there. You can do it insyaAllah." Some of them ada gak yang perli... My Mum will always adviced me... "Tebalkan je muka. You just have to be tak malu."

These are just some examples of what I have to go through. At first, I think of it's more of Ujian... however, as time passes by, I felt these are part of my Pengalaman... and... Allah would never leave me alone...

DeHearty
Dengar temubual DeHearty dengan DJ Irwan Jumaat lepas. Hmmm... memang best! Diorang matang and pandai handle soalan2 yang diajukan. Some more, lawak diorang pun kira boleh diterima and memang lawak jadi la. hehe. Tak sabar nak beli their new album! :)
I like them la... hehe. syyyy...

WaLlahua'lam...

p/s: Faizal... kak el tak kisah kalau faizal masuk sini, tapi this blog is more of what I feel and I'm a bit more daring to express my thoughts and feelings compared to missapple.sodeeq... :) Hope whoever reading this entry/blog won't mind...

(chat dengan Ajin, guna ID Mak. :) loqlaq macam kak wan dia jugak! hehe)

Wednesday, March 09, 2005

SALAM RINDU DARI LIBRARY KOLEJ

Assalamualaikum....
Been a long time since I get the chance to actually have a peek into my blog. I can't be long though. There are so many things to pour out in this blog. But i still have my emails and also other blogs to go just to update with my friends' new stories... :)

Cik Wan + Cik Maya
Congrats to both of you... Hope you will get used to your new place and start working in the best ways... Sorry didn't get u guys anything. :) Wanted to buy the things when you guys wanted to come here, tapi nasib baik tak sempat beli. hehe. Ada hikmahnya you guys couldn't make it. :) K lah... Allah sebaik2 perancang...

Cuti Weekend
AlhamduliLlah, last Friday went to Maya's house. Ntah, saje nak jumpa coz hari tu mak abah dia tak bagi dia datang Melaka. So, kita pun pi lah rumah dia. :) Rumah Cik Wan, nanti2lah. Time cuti nanti, will go to Penang insyaAllah and visit your new work place, ok? :) So, pi rumah Maya, kita nak borak2 dengan dia, tapi dia pi masak Lasagna lah plaks. Last2, borak kat dapur, terjerit2lah coz dia pasang bende alah yang kutip asap tu wat bising! hehe... Oh yea... Kaklong... syukurlah sihat apa2pun. :) Muga selamat semuanya sampai bersalin. InsyaAllah.

Saturday pagi, pi rumah Puksu AbuHandzalah + Muksu UmmuHandzalah. Jumpalah dengan baby Handzalah. Comelll! :) Mata sepet macam Puksu. hehe . Syukurlah semuanya dah selamat. Tak sabar nak tengok baby Handzalah besar... :)

Petang Sabtu, berangkat pulang ke rumah Nenek. Patutnya kita yang masak untuk Nenek. Tapi, sampai pun pukul 6:45pm. :) Last2, buka puasa makan lauk best2 Nenek. :)

Finally pagi Ahad bertolak ke Melaka. Syukur dapat selesaikan setengah puasa nazar. InsyaAllah, ada lagi... Muga dipermudahkan.. :)

Posting Surgery
The 1st 2 weeks were so bda. I get depressed everyday coz the group get scolded everday, WITHOUT FAIL! :) But AlhamduliLlah, now I'm in the 3rd week, getting used to it lah... Last 2 days, was motivated that actually we are supposed to treat the patient as a whole. From the clinical features, what are the possible diagnosis... so, have to imagine the anatomy + the etiological panel. Next, go to the investigation chart and tick what are the relevant things to be done. Finally, treat the patient from the moment he gets admitted to the ward. So, have to decide whether it's emergency case or not... :) AlhamduliLlah... I didn't develop the habit of thinking in the last semester. Hopefully, by the end of this posting, I will get a hang of it, insyaAllah... May I become a good doctor when I pass my exams, biizniLlah... Ameen.

Ujian Kematangan
Dah masuk umur 25 tahun ni, lagi ligat sel2 otak ni berfikir. Hati pun tak boleh emosi selalu. Tapi ujian yang mendatang kali ini, terasa berat sangat bahu memikul. Rasanya macam mahu didiamkan saja, tapi takut juga kalau apa2 yang bakal terjadi tidak seperti yang dirancangkan... nanti akan terasa bersalah pada diri sendiri...

Sudah banyak kali aku menyoalkan persoalan2,
"Kenapa aku diuji lagi sebegini? Kenapa bukan orang lain?... dan kenapa???"
Selalunya, bila hati tertanya2 soalan2 yang tak sepatutnya aku tanya... aku akan mendapat jawapannya. Syukur kerana Allah masih sayangkan aku dan masih menjawab semua persoalan ku...

"Aku dijadikan oleh Allah di atas muka bumi ini untuk diuji.Aku harus bersyukur dengan nikmay yang banyak yang telah Allah berikan kepadaku selama ini." Surah Al Ankabut : 1

"Orang lain pastinya dapat mengatasinya. Jadi aku perlu mengatasinya kerana Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk diriku." An Najm : 39 - 42

Aku masih berharap Allah akan menunjukkan jalan yang terbaik untuk aku mengatasi ujian ini. Muga dipermudahkanNya di atas segala urusan kerana hati ini masih kuat pada pendirian...

"Oh Tuhan... Dengarkanlah rintihan hambaMu ini.."
Muga hatiku kembali tenang....