Tuesday, July 26, 2005

BARAKAH JUMU'AH SA'EEDAH

ALHAMDULILLAH!!!!
I PASSED MY EXAMS!!! THANKS 4 UR DU'A!!!

Assalamualaikum...
Syukur Alhamdulillah.. Natijah JIHAD MBBS berakhir binnajah! :)

Sebenarnya exam untuk semua orang habis hari Rabu, 20/07/05. Ingatkan hari Khamis 21/07/05, result keluarlah. Kebetulan, hari Khamis tu, Ustaz yang bawak usrah ajak semua orang puasa and then buka puasa bersamalah. So, since dah habis exam, kita masak lah Laksa Penang. Dah lama tak masak, tak sedap sangat jadinya. Tapi, habis gak akhirnya. Maybe sebab semua orang lapar puasa, so terpaksa la makan apa yang ada. hehe. Sorila, kalau tak sedap. My housemates ada kelas pagi tu. Petang diorang free. So, diorang buat Kuih Buah Melaka aka Onde2. Yang kesiyannya, kelapa parut basi lah plaks! Kita yang pi pasar beli barang2. Tak perasan dah tak elok kelapa tu. Apa da... Ikan pun beli sikit, that's why laksa tak sedap! hehe.

Anyways, ingatkan makan2 tu nak meraikan kejayaan dah lulus exam la. Tapi result tak kuar lagi. Malam tu, tetiba ada senior call. Dia bagitau dia lulus exit exam! Kita plak yang duk nangis kat dapur. Time tu tengah usrah. Ustaz pun pelik, tanya. "Ok ke? Konpius ustaz. Dengar macam nangis, tapi kejap dengar macam gelak?" hehe. Sori lah Ustaz. Malu lah kalau cakap saya nangis! :)

Apa2pun, malam tu memang bersolat, berdoa biarlah lulus. Memang tak tahu lah nak cakap cemana. Memang tawakkal n doa pada Allah... At the same time, yakin... "JUMU'AH SA'EEDAH"... Jumaat yang gembira... InsyaAllah...

So the next day, tak tahu nak pergi kolej pukul berapa. Tapi pergi dalam pukul 9am lebih. Kebetulan nak hantar Wani pergi kolej sebab dia ada CCC. Time hantar dia, nampak ada ramai orang kat kafeteria. Konfem result dah kuar! So, terkecoh2 lah park Kelisa n pergi kafe. Belum sempat tengok results, Rena dah hulur tangan, CONGRATS!!! Huh??? Is this for real??? Carilah nama kita... Jumpa nama orang2 lain. So, call lah depa2 semua. Bagitau ramai gak kawan2 yang lain yang diorang pass exam. Finally baru nampak result kita. Syukur ALhamdulillah... :)

Ramai geng2 refreshers/repeaters yang pass. Alhamdulillah. Kitorang buat discussion group. Alhamdulillah, semua passed. Tapi ada jugak kawan2 yang tak pass. Sedih jugak sebenarnya. Especially my gud fren... I hope he's strong... Same goes to my other frens... Hope they'll make it in the next exams...

I was consolling my fren who didn't make it in Medicine. We were holding hands but at the same time both were talking in the phone. :) I was tearing in joy, but she was tearing in despair... Thanks to Kak Wan n Maya! Sori didn't get the chance to sms/call both of you. Yelah, duk console my fren. Kita nak happy2 pun terpaksa hide2... So finally asked her to let go of my hands and I went to the Surau. Alhamdulillah... Thank you Allah for everything! Syukur Ya Allah... Kejayaan yang Kau berikan dari arah yang tidak disangka2...(At Talaq:2-3) :) Alhamdulillah... Jumua'ah Sa'eedah... Fridays always make me happy! :)

Met with juniors, and one of them belanja me makan. :) Met with some of the lecturers and thank them. The next day met with the rest of the lecturers.. Yang best dengan Dr Samaga. He said that I should have passed in the last exam after seeing my exam marks for this exams. :) He said that he wanted to see my smiling face that time. But he was so dissappointed that I didn't make it through. Well... my dear Sir.. I was showing my smiling face to him that day! hehe. Lawak ah Dr Samaga. Setiap kali pergi kelas PBL dengan adik2 juniors, mesti dia ungkit kita tak pass sebab bronchiectasis. Padahal sebab theory, bukan sebab clinical kita tak pass. ;) Anyways, I was really closed with my lecturers and I thank them so much for their teachings and guidance... May Allah bless them always...

Anyways... I learned a lot from these 6 months.... Not only to learn a lot more about Medicine and Surgery + Ortho, however, I learned a lot about life! I had a lot of good caring friends.. and i learned how to overcome failure. Hope that I will always remember what I've learned from these great experience which money can't buy.. :) Syukur Alhamdulillah... Belajar menebalkan muka dengan orang, tolong menolong, tak sombong/ego... and macam2 lagi lah. Yang paling penting sekali... belajar untuk bertawakkal pada Allah... Doa dan mengharap hanya padaNya... May Allah bless us always.. and semuga kita digolongkan di dalam golongan orang2 yang sentiasa di dalam rahmatNya...

Thanks to my housemates for being there always! Sori lah kalau ada terasa apa2. Kadang2, orang tua dalam rumah tu buat perangai sikit. Yelah, nama pun orang tua! hehe.
Thanks to Ain, Yen Kim, Hon Woei Chia, Aye Aindra, Jacintha, Sangeetha, Sukhvinder, Sonya, Skandar, Humayun, Rakesh, Khoo Boon Ping, Prakash batch 4 + 5, Shoban, Enk Herng, Shankar, Kamalesh, Ming Long, Priya, Amin, Rabin, Anusha.. and the list goes on... :) We went through it! Congrats to all who passed!!! To those who didn't make it this time... be strong! I pray for you all...

Wokey... Setakat ini dulu...
Jazakumullahu khayran kathiraa yang telah mendoakan kejayaan kita... :)
Semuga Allah balas jasa baik kalian... :)

Wassalamualaikum..

Friday, July 15, 2005

HAVE A BREAK, HAVE A KIT KAT (AT HOME)

Assalamualaikum...

Cik Wan!!! Ni ha.. Baru bley online. Tadi duk tengok, rupanya2 line masuk salah tempat. hehe. Sori la. Sokmo lah tak leh nak chat dengan hang. Padahal semalam memang nak chat pun. Banyak bende nak citer... So, last2, aku tulih dalam ni la untuk tatapan hang yang duk boring kat rumah tu. hehe.

OSCE
Alhamdulillah... Setelah di grupkan ke dalam grup A, nombor yang diberi A15. First time lah exam kat library yang kat luar tu. Dapat examiner, Dato' Jaswant, Dr. Samaga, Dr. Rajagopal, Prof MV, Dr. Jovial... plus... external examiner ONG.

Clinical stations
1. Med- Inhaler therapy and how to advise patient on the predisposing factors of asthma.
2. Med - CPR single adult.
3. Psych - Alcohol abuse
4. Surg - Ask relevant history - hemetemesis 2 weeks
5. Surg - Abdominal examination - obstructive jaundice and melena
6. ONG - Pelvimetry
7. ONG - Ayre's spatula

Actually tak payah dah amik ONG, tapi external tu insist nak tanya soalan kat aku. So, dia tanya macam mana nak access the pelvic and also the differences between gynecoid and android pelvis. Ingatkan dah habis kat station tu habis la. Last2, pi lagi satu station pun dia duk bersoal siasat lagi. Aduhai... Naik pening kepala lepas balik tu sebab rasanya dah berkarat dah ONG dalam kepala ni. hehe. So, nak korek2 jawapan tu macam payah sikit ah... tapi, I was amazed with my answers. Rupanya2 boleh lagi nak ingat ONG stuffs. Alhamdulillah. IF ONLY THE MARKS GO TO SURGERY AND MEDICINE!!!! hehe

Static stations,
1. Surg - Esophageal varices
2. Surg - Tracheostomy tube
3. Med - Hyperthyroidism with AF
4. Med - Left lower lobe pleural effusion
5. Ortho - DDH

Questions not so bad. Tapi ortho ter mix up the Perkin's, Hilgenreiner's and Shenton's lines.. Hope can still get marks for the rest of the questions... Ameen. :)

MEDICAL CLINICAL
As usual, pilih2 nombor, dapat R01. So, start first la dalam grup R. Mula2 dengan short case then long case. I went to the patient with Dr. Sean n Dr. (Bow tie) :D Suka la sebab memang doa nak dapat dia as my examiner! :) Alhamdulillah. Case was Polycystic Kidney Disease. Ingatkan Cushing's sebab dia ada striae. Tapi tetibe palpable mass bilaterally in the lumbar areas. Tak baca habis2 pun PCKD. Ingat sikit2 la. So, time dia tanya inheritance, hehe, gelabah sikit la. Autosomal dominant, so, risk of his children having it berapa? Aku tak ingat, so, tulis kat atas tangan duk kira2. Nasib baik betui!!! Cuba teka cik wan berapa? :p

My long case, epilepsy with left hemiplegia with left UMN facial nerve palsy with left eye squint with hypertension. My examination completed alhamdulillah, tapi time question and answer session tu lah yang macam ntah apa2 sikit. Tu yang duk riso tuh... Tapi, rasanya2 jawab betul dah. The tak best part, when I answer his questions, he didn't show any expression. Ntah betul ntah tidak aku jawab ni.... :( Tapi, at last he said, GUD. Tak tahu la Gud betul ke tak betul. Tapi just think positive lah! :D Gud means Gud lah! hehe. Yelah, time dia tanya pasal epilepsy, soalan yang paling aku suka... "Can you name the side effects of some antiepileptic drugs... such as Phenytoin?" I kept on going with my answers. Name every side effects I could remember coz time osce, we already discussed the side effects. hehe. He had to stop me... "Ok Ok... " hehe. Tu memang soalan bonus lah... Alhamdulillah!!!! :)

(Eh apasal laks bleh jadi hepi dalam ni? Padahal hari tu, tak tahu la nak kata. Siap decide nak balik KL nak tenangkan fikiran. Ntah apa2 jelah!!!)

Ok Maya.. ni pun citer untuk hang baca gaks... Selamat pulang esok! Yeye... Maya dah doakan kita.. and doakan Cik Wan, and Cik Maya sekali. :D InsyaAllah, semuga doa Cik Maya makbul... Muga Cik El menyusul ke Mekah selepas Cik Maya.... AMEEN! Time tu Cik Wan bleh bagi lagi banyak hajat nak suruh Cik El doa la. hehehe. :p Ke ntah2 time tu doa Maya dah makbul. So, hang pun Happy Ever After... kuikuikui.

Oklah...sorry to all yang t ak faham apa yang el tulih dalam ni. Duk luah kat 2 mizzketeers... Ntah semangat pulak nak citer pepagi ni... Oklah... Take care everybody.

Jaga diri. Hiasi Peribadi.

Nak balik Melaka dah ni... Hari tu balik KL, hujan lebat. Doa banyak2 dalam musafir n dalam hujan... :) Muga Allah makbulkan biarlah el n semua kawan2 lulus dalam peperiksaan kali ini. :)

Eh ada lagi 1 citer la... hehe. Malam tadi Dato Dr Jamil n isteri datang rumah. HOD Surgical in Hosp Terengganu. Ex classmate mak kat Cairo. Dia pun bagi lah tips2 untuk surgery. Time mak bagitau dia nak mai, kecut perut la... yelah... Kena lah study awal2. Memang sungguh pun kena viva awal2 lagi. hehe. Lawak ah.. but dia memang best! Gelak dia macam Dr. Zainal (suami Dr. Mai) Best betul! Pelawak pun ye gaks. Tak rupa Dato ah senang citer. :D Thanks Pakcik... Hope ur tips will be helpful during my exam nanti. InsyaAllah... :)

K... dah habis... Assalamualaikum!
(Told you Jumu'ah makes me happy... hehe. Always! Alhamdulillah!)

Wednesday, July 06, 2005

UNDIAGNOSED SYNDROME

Assalamualaikum...

Been having this weird uncomfortable feeling, unstable mood for the past 1 week. Dunno lah what syndrome got into me... Apa taknya, mood tak ok. Lepas tu, melepaskan bad mood tu dengan mengemas n menghias rumah, membasuh porch, basuh kereta. hehe. Habis bersih n lawa la rumah anak dara! :D Sat gi nak pi mop plaks... hehe... Apa2pun, there are few hypothesis I've made regarding my unstable undiagnosed syndrome... hehe

1. Sakit perempuan yang datang setiap bulan. So, hormon pun jadi tak stabil.
2. Ujian2 hidup adalah untuk mendekatkan diri pada Allah. Jadi bila nak dekat dengan Allah ni, memanglah banyak ujian. Kena banyak bersabar. Doa n Tawakkal.
3. Bila mood rasa tak stabil, rasa macam tak semangat. Last2, senang lah syaitan nak cucuk2 pikir yang bukan2. Last2, kena bo layan. Sebab selagi di layan perasaan ni, selagi tu keje tak jalan. :)

So finally, I made the decision x want to follow my unstable emotions anymore. Biaq pi dia la. Bila nak ternangis jerk, istighfar and doa...

:D

Apesal ntah nak citer dalam blog. Semalam dah tulis dah kat dalam MR.D... tapi tak berani tulis panjang2 sebab sat gi nak bakar diari tu tak tahu nak bakar kat mana. hehe.

Mak and Nenek came just now. Singgah kat Melaka on the way to JB. Habis borong kat restoran Desa Baru untuk lunch. Hampir semua lauk mak beli. Tapi, diorang kata murah sebab 15 ringgit je. Adalah nak dekat 10 lauk kut. Tapi semua sket2 la. :D Lawak toi la. Nak bagi anak2 makan... They made my day... Alhamdulillah.

So far went to the wards. Surgical n Medical. Saw a lot of cases. Petang, Dr Padmaraj have special revision classes for the refreshers. So nice of him. Hope there'll be my chance to say, THANK YOU to Dr. Padmaraj, after I have passed my exams. Ameen. Other than the special classes, we went to the ward on our own. Hmm... macam kena jadi class representative. :D Semua kita kena plan. Well, I don't mind doing all that, tapi, masa bad mood hari tuh, kesian jugak kat budak2 yang kena sound. Sorry lah ye! Sekali, budak kena marah tu kata, dia tak terasa pun. Cuma dia nasihat,
"Eventhough I know my questions are simple and irritating, but thank you for your answers. Believe me when I said that, If you help your friends to pass the exams, you will feel good when you passed your exams, knowing that you've helped your friends."

Kui kui kui... Kan dah kena sebijik! :D

Oklah. Saja melepaskan rasa... Read Novel RINDU YANG PERGI - Fazie Hanna. Best! Kena dengan jiwa. Patient with Acute Intermittent Porphyria complicated with Multiple Myeloma. Married to an irresponsible husband. Didn't have any children. After divorced, married to a very caring doctor with a son. The doctor n son met with an accident and died. Finally, she passed away and donated her cornea to a blind lady.

While reading the novel, banyak kata2 semangat, sabar dengan ujian, You are the best because you are the chosen one... and so many kata2 yang suruh doa n tawakkal pada Allah. Alhamdulillah. Syukur Ya Allah! :)

OK OK... Final OK! Gotta go. Alhamdulillah, petang ni ada usrah dengan Dr. Mai. Esok dengan Ustaz. sambung bab munakahat! :D hehehe

Ilal liqa' wa ma'assalamah!