Sunday, December 18, 2005

COUNTING THE DAYS

Nenek di salah sebuah kedai cadar di Jeddah

Assalamualaikum...
Alhamdulillah... hari ini diberi kesempatan untuk memblog sikit. :) Sikit je.. Post call.. Semalam oncall, not so bad Alhamdulillah. Boleh nak tido 4 jam. :)

I lost a patient last Thursday... Post op day 3 Total gastrectomy for cancer of stomach, with pleural effusion and ascites. Cancer yang dah merebak ke lungs and peritoneum. That day, she was complaining of pain. So, we changed o give her a powerful painkiller where she can press the button for the painkiller to run... But then, her BP keep on increasing... Malam tu, she was OK. sakit je picit button. At night, oxygen saturation dia drop sikit tapi still ok.. Changed her oxygen to high flow oxygen. Then ok. The following day, morning, wanted to take her blood.. Just said to her "Nak amik darah ye Auntie..." After I took her blood, she was not responding to me. She was still breathing though... Then, I saw her pupils were dilated and fixed... On examination, she fitted on the right side and the right half of the body was paralyse... Maybe it could be metastasis to the brain... :( Finally, when we were doing rounds, her oxygen drop, her BP drop and finally, she was breathless... When they wanted to take the patient away... Imagined Mak when she saw Nenek was lying alone and not breathing.... :( :( :(

Nenek passed away on Friday, 2 December 2005, 30 Syawal 1426H. Got a sms from Mak, "Something wrong with Nenek. Try call rumah, tak dapat." I was busy clerking a case... Then, came another sms from Abangalong, "Nenek dah meninggal." Ya Allah! It was really shocking and I really can't stand my eyes from tearing... in front of my patient.. :( It was hard to accept at first, but Alhamdulillah, we managed to go through the saddest moments... Kesiyan kat Mak... She had to handle things on her own. Ayah was not around, in Australia. Came back that same day, but arrived in KL the following day... Syukur, ramai yang datang menolong... And so glad that the small family that Nenek has, all of us contributed... mandikan, kapankan, usungkan, and masukkan ke dalam kubur... Cucu lelaki 6 and 3 cucu perempuan. 2 anak, Mak and arwah Puksu Yan. Syukur Muksu Ni was around... Helped to calm Mak... Alhamdulillah...

Semuga Nenek ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman dan bertaqwa. Muga kubur Nenek dilapangkan dan sentiasa di terangi dengan cahaya Al Quran. Semuga Nenek masuk syurga...

Terima kasih Nenek sebab menjaga Huda masa Huda umur 4 bulan sampai 1 tahun. Tak sempat nak jaga Nenek, tapi Alhamdulillah, dapat bawa Nenek pergi umrah... kepit tangan Nenek masa tawaf dan sa'i. Umrah kita bersama takkan dilupakan selamanya... Terima kasih atas segala doa Nenek... Alhamdulillah, antaranya telah dimakbulkan. Dan akan dimakbulkan insyaAllah... Sedih kerana Nenek takkan ada bersama, tapi Huda takkan lupakan Nenek.. segala harapan dan nasihat Nenek. Terima kasih kerana telah meredhai dan merestuinya terlebih dahulu.... Semuga Huda akan mendapat barakahnya... Terima kasih atas segalanya....

I miss Nenek....
:(

Al Fatihah

Tuesday, December 06, 2005

DARI HIRA' MAILING LIST

Tanggal 13 November 2005, abah telah dijemput Allah. Maka terputuslah segala amal abah di dunia ini. Hanya amal yang telah abah kumpul itulah menjadi bekalan. Moga segala amal itu diterima dan dirahmati Allah ta'ala.Kami anak-anakmu akan sentiasa mendoakanmu........

Masih jelas terbayang di ingatan, sewaktu abah memberi pengajaran kepada kami adik beradik setiap malam jumaat dulu2 kala, kita sekeluarga berkumpul anak-beranak, masa tu umurku dalam 7 atau 8 tahun, abah mengajarkan kepada kami ilmu2 fiqah (yang mula2 sekali abah terangkan adalah bab taharah, solat sehinggalah kepada mandi wajib....) Along dan angah pula masa tu entah concentrate entah tidak....ye lah asyik cuit sana cuit sini, kejap2 tengok jam bila nak habis.......bila abah tanya faham ke tidak semua pasti mengangguk .....tanda faham.

Abah, engkau memang sangat menitik beratkan soal agama kepada kami anak-anakmu...solat biarlah berjemaah, aurat mesti dijaga.......aku masih teringat kalau dulu2 malas pakai stokin, pasti abah tegur....jazakallah abah, kerana sentiasa memelihara anak perempuanmu yang seorang ini.....walaupun sorang perempuan, tp banyak sangat karenah ye bah.....jazakallah abah.........Masa balik raya ni memang aku amat terasa bila abah dah kurang menjadi imam (kerana tidak larat).. Adik2 pula silih berganti menjadi imam solat 5 waktu......Masa tu mula terbayang di saat2 hampir kewafatan Rasulullah s.a.w, Abu Bakar r.a mula mengambil tempat mengimami solat..Memang janggal rasanya bila dulu abah selalu menjadi imam. tp kemudian tidak lagi

Masih jelas kedengaran di telingaku, tika malam raya kita anak-beranak bertakbir bersama,,abah bertakbir dengan sebak dan titisan air mata. Aku sudah merasakan sesuatu....tp ku pendam saja dalam hati....doaku moga umur abah dipanjangkan lagi oleh Allah......biar dapat jumpa angah yang jauh di yaman (insyaAllah tahun depan angah akan balik......)...namun ku pasrah ketentuan Ilahi...apatah lagi kita semua pun akan mengikut jejak yang sama.......

'irdina nabihah, satu-satunya cucu abah yang sempat abah tatapi....Moga along mendidiknya sebagaimana abah mendidik kami........

Abah, akan ku pastikan anak2 abah semua terjaga, tidak sekali melakukan perkara maksiat...setakat ini, apa yang ada dalam pengetahuanku....akan ku tegur , akan ku nasihati...selebihnya ku mohon pemeliharaan Allah ke atas adik2 ku, abang2ku dan diriku sendiri............moga roh abah tenang bersemadi.....al fatihah.....

***********************************************************************************************
Buat semua sahabat-sahabat yang datang menziarah dan sms semasa pemergian arwah, thanks a lot......memang penat sikit masa tu....tp bila sahabat-sahabat datang n bg sms, memang terubat la.....akhawati.....aufa,asma' z n muallimah jasmin, nuha,suhaila, nabihah, kak jihan, ida, kak ta, fatimah khayat dan ikhwah...(kalau ada nama yg tak tersebut mohon maaf....takut terlupa.....)...sahabat2 yg dulu sama di jaipetra..ramai yg telefon..... terima kasih banyak..jazakumullahu khairan kathira....tak lupa juga akhawat mesir....asytaqqu ilaikunna jiddan ya akhawatie fi misr........Hidup biar mulia mati biar syaheed!!!

p/s:buat angah yang berada di yemen, if terbaca email ni,,,,org nak pesan jgn lupa balik tahun depan yer.....if nak sambung MA, di malaysia sj....tak payah la ke syria...ok!

al faqeerah ila robbiha......."Munirah bt Md Hakim"


Atok...

Patutlah belakangan ini seringkali rasa tak sedap hati..
rupanya kau akan pergi meninggalkan kami..

Patutlah belakangan ini tiada senyuman terukir di wajahmu..
rupanya kau menahan sakit badanmu..

Patutlah belakangan ini kau banyak mendiamkan diri..
rupanya kau mahu mendengar suara cucumu..

Patutlah belakangan ini kau seringkali merenung rumahmu,
rupanya kau tahu kau akan meninggalkannya..

Patutlah belakangan ini..kau banyak menjaga keretamu
rupanya kau tahu itu adalah kali terakhir..

Atuk..

Pemergianmu tidak kami duga..
Kami tangisi dengan air mata..
Kami kesali kerana tidak sempat menjagamu..
Terkilan kerana tidak sempat bercakap denganmu..
Tidak sempat memohon maaf darimu buat kali terakhir..

Anak cucumu amat merinduimu kini..
Tiada lagi senyumanmu untuk kami tatapi..
Tiada lagi nasihatmu untuk kami dengari..
Tiada lagi teguranmu untuk kami hayati...

Maafkanlah kesalahan kami atuk..
Jika tanpa sedar kami melukai hatimu..
Jika tanpa sedar kami kecewakanmu..
Jika tanpa sedar kami tidak mendengar nasihatmu...
Semoga kau tenang di
sana..
Aidilfitri lalu kenangan abadi dan terakhir kita bersama..
Kami sentiasa mendoakan kesejahteraanmu..
Walau kini kau tiada lagi..

Atuk..baru kini kusedar...kami amat menyayangimu...

AL FATIHAH...
ALLAHYARHAM HJ BAHARUDDIN BIN SAGAR
-
5 June 1927--- 19 November 2005

Dari kami cucumu..
Hafiz,Jaja,Kim,Yaya,Ajim,Farah,Mira,Nurul,Arif,Afiq,Aiman,Akmal,Ijat,Husna,Tikah,Duya,
Maisarah,Aliya,Naya,Iwan,Abg Mus,Masrul,Che An,Nabilah,Nurin,Kak Ngah, Aisyah,Haykal

Thursday, December 01, 2005

LAMANYA TAK UPDATE

Assalamualaikum...
Salam Jumu'ah Sa'eedah! :)

Lama jugak tak menulis dalam blog... Busy la dikatakan. :) Awal bulan lepas duk sibuk dengan EOD. La ni dah free sikit. Tapi end of this month start EOD balik. EOD means, keje alternate days... Memang penat... tapi alhamdulillah, hari ni dapat gaji... Mak happy je dengar my earnings! :) My 1st gaji woooo... ;) My 1st oncall pun I will never forget. Pi langgaq kete owang tak pasai2.. isk isk. KELISA dah tak lawa dah... Last week I realised, wiper belakang kete dah hilang... Apa nak jadi dengan kete aku???:(

Anyways, so far ok lah jugak surgery.. Memang la ada mehnahnya kat HKL la dikatakan. Tapi, kena banyak sabar la... :) I just hope I can learn fast.. reallly! That's my doa. :)

Oklah.. tak tau nak story mory apa.. tapi, tadi saja belek2 blog mizzketeers, coz hari tu maya ada sms quote what I told in the mizzketeers. :) Masa tu deny I said that... tapi tadi bila bukak... hehe... betul pulak apa yang dia cakp. *malu malu*

Take care people. Doakan kita n semua.. :) Miss blogging! ;) Esok oncall....

Bak kata2 novel NATASYA - Abu Hassan Morad:
"Jodoh tu memang ketentuan Ilahi tetapi usaha ikhtiar kita juga perlu. Buah yg dah masak, kalau tidak dikait, dijolok belum tentu masuk mulut kita."

Sunday, November 13, 2005

UD'UUNI ASTAJIBLAKUM


Tiada siapa dapat menyangka...
Bermula dengan kejatuhan ketika berada di alam pembelajaran...
Namun... akhirnya memperolehi MBBS...
Dapat menjejakkan diri ke Mekah dan Madinah...
Dan bekerja sebagai houseman di GHKL...
And finally.... "...."
:)

"Janganlah berputus asa untuk sentiasa memohon doa dariNya...." :)

Saturday, November 05, 2005

SALAM EIDUL FITR

Assalamualaikum...
Tak tau nak story apa. My life sekarang asyik oncall jelah. :) So decided to put some pics while I was in Mecca before I started work! My bro asked me... "Tak letak lagi gambar dalam blog?" Dia jawab sendiri.. "Oh ye, awak balik je, awak terus start keje." hehe. Semangat waja keje... Alhamdulillah, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Kena marah, rasa tak pandai, timid and feel that there are a lot of things I have to learn...are just part of my life now... Alhamdulillah makes me doa n zikir always while doing my work... :) Rabbi yassir wala tu'assir, Rabbi tammim bikhairi Ya Kareem... Ameen...

Ok ok.. here are the pics... When you see them, make sure you niat in your heart to go there. I was told to do the same b4 I went there, seeing pics of Mecca n Madinah in the keychain n calendar... each time I saw the picture, I niat, "Ya Allah, sampaikanlah aku ke sana satu hari nanti." Alhamdulillah... it came true. :) Niat yang baik, insyaAllah hasanah akhirnya.. :) Doa selalu.. jangan jemu. Allah Maha Mendengar... Maha Mengetahui... :)

Last but not least, Mubarak to my adik2, The Chosen Couple Of Allah... going to have a new member in the family!!! :) Semuga Allah permudahkan segalanya buat antum! Take care..

Masjidil Nabawi, Madinah
"A very peaceful daerah..."


Masjid Quba', Madinah


Masjid Biir Ali, Madinah
(That's my Mak n Nenek! Mak tu.. bukan kita tu!hehe)


Depan Babul Umrah, Masjidil Haram, Mekah
(Zehrat Hotel was in front of the Door... Alhamdulillah)


Masjid Ja'ranah, Mekah


"Assalamualaikum from Jeddah!"
(Adik2 ni orang Malaysia tapi menetap di Jeddah)


Masjidil Haram, Mekah
(I really miss Mekah... The memories still lingering in the mind...)

Semuga mendapat peluang sekali lagi, banyak kali lagi untuk ke ziarah Madinah dan Mekah dan melaksanakan ibadah2 khususnya umrah dengan lebih khusyu'. Ameen.
I miss Mekah!!!:)

"al Arusa"
:)

Tuesday, November 01, 2005

RAMADHAN BERAKHIR.... SEDIHNYA....

Assalamualaikum...

Di kesempatan ini, nak mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri pada semua yang sudi mai datang kat rumah comel kita ni.. :) Dah lama tak update sebab banyak bende nak citer tapi takde chance nak story2 lagi... Oncall every other day... meaning, hari ni oncall, esok free then oncall balik. Oncall ni penat juga kadang2 tu kalau kes banyak and banyak keje kena buat. Setakat ni, ada 4 orang HO n 3 wards. Harap2 HO baru akan masuk tak lama lagi...

Kisah di Mekah, tergendala dah lama dah. :) Tapi pengalaman kat sana, memang best! Dapat ziarah Madinah n Mekah.. Dua tempat Nabi yang Allah istimewakan untuk kita semua. Siapa yang belum dapat peluang ke sana, sentiasalah berdoa untuk ke sana... dan harapnya dapat chance time Ramadhan. :) Memang rezeki Allah nak bagi, my 1st visit ke sana time Ramadhan. :) Seronok memang seronok. Tak buat apa selain daripada berulang alik ke Masjidil Haram. Berbuka puasa bersama2 dengan jemaah di dalam Masjidil Haram... hanya dengan beberapa biji tamar n air zam2. Alhamdulillah, Mak praktikkan bila balik ke Malaysia. :)

Bertambah seronok bila dapat berjumpa dengan Dr. Masyitah. Orang Malaysia tapi bekerja di sana. :) 1st time jumpa dia, the next day, dia bawa pergi umrah. It was my 2nd umrah... Terasa lebih bermakna bila buat the 2nd umrah dengan dia. Memang puas air mata mengalir bila tawaf n sai'e... Syukur dapat solat di Multazam. :) Dr. Masyitah bawak pi umrah, malam Jumaat.. It was really meaningful... Bak kata Mak, "Hari mulia, Bulan mulia, Tempat mulia.. Doa maqbul..." Just b4 doing that umrah, buka puasa dengan orang Arab from Iran, tak sangka tetiba dia cakap.. "Anti min Malaysia... Doa qabul, insyaAllah!" Memang la time tu air mata dah genang... :) Bila tawaf, dah memang tak leh nak tahan! :)

Banyak lagi pengalaman nak story... Time kat Madinah... memang terasa tenang. Lain la dengan Mekah! :) Pengalaman yang tak boleh nak lupa.. 1st Ramadhan, kami pi Solat Subuh jemaah di Masjid. Bila nak balik, tengok kami bertiga tak berkasut. :) Tu la hadiah Ramadhan kami yang pertama! :)

Okes la.. terpaksa berhenti setakat ini dulu. Nak buka posa... Mak masak coz Makcik dah balik Indon beraya tadi.. :) Selamat berbuka.. n malam ni malam 29, selamat mencari Lailatul Qadr.. malam yang lebih baik dari 1000 bulan.. :)

Wassalam.
Ilal liqa' wa Ma'assalamah!

Wednesday, October 19, 2005

MISSING MECCA... WORKING WORLD

Assalamualaikum
Alhamdulillah... syukur kepada Allah, diberi kesempatan untuk type sket kat sini... Just came back from work in HKL, Surgery dept. I'm put in Vascular Team... Synonym with me la... My vascular tak lepas2... amik darah asyik tak dapat... paling sedih hari ni la... macam2 jadi hari ni yang menyebabkan low motivation la... Tapi, ada hikmahnya insyaAllah. Dapat balik awal.. balik rumah!!! yeye! hehe. Alhamdulillah....

Bila dah keadaan macam ni, memang ingat Allah selalu. Doa selalu. Muga Allah berikan petunjuk n cara mcm mana nak amik blood dgn betul n berjaya! Doakan ye sesape yang melawat kat sini.. Biar saya jadi doktor yang cepat pick up sket! coz tagging habis dah ahad ni. Next week dah start oncall. If I don't learn faster, i'll be having difficult time next week... Doakan banyak2 ye! Biaq pandai sikit 2 tangan Allah beri ni.. Ameen!

Hmmm... bila dah susah2 camni... memang ingat sangat2 la kat Mekah n Madinah! Tak sabar nak pergi sana sekali lagi... But just imagine la.. We had ujian Ramadhan b4 going and coming back to Msia. Masa nak pergi, dah delay dari 28/9/05 ke 2/10/05. Pastu, 2/10/05, flight patut pukul 9:45, delay 1:45. Tak habis kat situ je citernya, last2, dah masuk waiting area, delay lagi at 3pm!!! When we arrive Jeddah, sent jemaah to WEFADA hotel. Then, we went to Al Fayroz Hotel... Pastu byk la ujian2 Ramadhan di bumi Allah... Memang kena pikir positif je..

Time nak balik pun flight delay.... Rabbi yassir wala tu'assir...

Oklah... Citer kat Mekah tak sempat nak story. But it was so good to be there! Memang seronok... Dapat pi Madinah, Mekah, ziarah2... and of courselah Jabal Rahmah. hehe. Balik dari sana, pakai inai Mekah. Semua kat wad tanya, "Dah kawin ke?" hehe. Pelik gak la sebab inai yang duk pakai ni terhitam.. tapi barakah Mekah, depa kata cantik! hmmm... Anyways, ada sorang HO ckp, "Belum nak kawin lagi, tapi tak lama lagi tu nak kawin la." Ameen. Ameen. Doa Ramadhan oooo... dah la orang yang x berapa rapat lagi doakan. :) Ameen... ;)

Kak Wan... Maya... ada Fong sekali kat situ. Best la! :) Dia bagi support mcm dulu gak la. Tak gi Gym dah, dah kurus mamat tu. Like dulu2, semua HO n nurses duk suka kat kehenseman n baikhatinya dia. :)

Anyways.. setakat itu dulu cerita kami. Mau bersihkan diri n titon. Esok kena bertolak awal...

Take care. Doakan tau... Doa utk org lain, dapat ke dia dulu. ;) Wokes. Huggies

Friday, September 30, 2005

AKHIRNYA... HASRAT BERTEMU DENGANNYA DI RUMAH NYA AKAN TERCAPAI...

Assalamualaikum...

:) Yup... Still here. Tak jadi pi umrah Rabu lepas... Tapi ada hikmah terbesar di sebalik kejadian tak dapat pergi pada hari tersebut. Alhamdulillah... things happen for gud reasons! :) Allah knows best!

Tapi, insyaAllah kami akan ke sana Ahad ni... Flight cancel Rabu lepas sebab Saudi Airline. Ahad ni insyaAllah naik MAS pagi! :) Alhamdulillah... 3 hari lepas tu, makcik pakcik geng sebelah Ayah pulak ke sana. Ada rezeki, dapatlah jumpa depa kat sana... :)

Seminggu yang lepas banyak hal yang berlaku.... tapi tak sempat la nak stori mori mlm ni... kena jahit karung untuk kasut. hehe. Kelakar gak la pack barang dengan Mak... tapi best! :)

Oklah... Sekadar itu sahaja dulu. InsyaAllah more stories after I come back...
Minta maaf banyak2 pada sesiapa yang tersampai ke blog ni. Especially those kawan2 rapat yang tau pasal blog ni.... Maaf banyak2... zahir n batin. Tak sempat nak call setiap sorang sebab duk sibuk menjahit n pack barang! Maaf ye!!! Doakan kita selamat berangkat ke Madinah, Mekah n diberi kesihatan yang baik untuk mengerjakan ibadah di sana di bulan RAMADHANNNN!!! :)

Alhamdulillah..
Hugs to sisters... Doa for all insyaAllah... Muahs!

Friday, September 23, 2005

JUMU'AH SA'EEDAH

Assalamualaikum,

Alhamdulillah... Syukur Ya Allah... Alhamdulillah... :)

Alhamdulillah 1
Pagi tadi sms kat doktor kat KK Putrajaya. Tanyakan result blood tests. Buat last Thursday, sekali dengan medical checkup untuk masuk kerja. (awal2 lagi dah buat!!! hehe.) Syukur sangat bila dapat sms dari doktor sana saying that, "Alhamdulillah, semuanya normal." SubhanaLlah!!! Alhamdulillah!!! Allahuakbar!!! Sujud syukur.... mengalir air mata kesyukuran... :)

Lebih kurang setahun lepas, posting di medical ward selama 1 bulan. Terpaksa menyiapkan log book, tulis medical cases in the book. I was looking for a respiratory case. Kebetulan, ada sorang kakak tu, had severe breathlessness and cough. I took history from her... She was married to a drug addict. She didn't know until her husband was admitted to the hospital. He had HIV+ve with Tuberculosis. Poor thing, she got infected from her husband. Her husband passed away 1 year ago. :( After taking history, I examined her without using gloves... She had HIV+ve and oppurtunistic infections, Pneumoconiosis Pneumonia and Oral Candidiasis. For 2-3 days, I went to do follow ups and she was getting worse. However, later I was changed to another posting... So, I didn't know what happened to her... Since then, I was worried.... but, syukur Alhamdulillah, I'm fine. :) InsyaAllah, after this, going to start work soon, will be extra careful.. :)

Alhamdulillah, bersyukur sangat dengan nikmat kesihatan yang diberikanNya... :)

Alhamdulillah 2
Petang semalam Mak fon bgtau ada tiket AIRASIA murah ke KB. 80% off=RM120. Mak tanya nak ikut ke tak... I already planned to go Kursus Kawin this weekend. So, I sms to her to ask Ayah. Then, she called again, and said Ayah ckp, "Ikutlah." So, I agreed to her. So... flying to KB tomorrow insyaAllah. 20 minutes difference from Mak's flight. Actually, Mak, Ayah n Ajin are going there this weekend coz we'll be celebrating Raya in KL not in Besut rumah Tok Ayah... coz Apis will be having his SPM on the 5th Raya.

:) It was all His plans... not mine...

Alhamdulillah 3
InsyaAllah, Mak, Atok, Nenek n I will be going Umrah next Wednesday on the 28th September 2005. :) Perasaan bercampur. Takut ada. Seronok ada. Tak sabar pun ada. :) Dah lama menanti saat untuk melaksanakan umrah... and Alhamdulillah, ada rezeki dapat ke sana. Mula2, takde connecting flight if we used ENRICH points. So, Mak used agency... :) Alhamdulillah....

InsyaAllah, akan ku sujud syukur di depan rumahMu... atas segala nikmat kesihatan, kejayaan, kasih sayang dan segalanya yang telah Kau berikan kepadaku selama ini.... atas segala ujian yang telah Kau timpakan ke atasku kerana terlalu banyak pengajaran yang telah ku belajar dari ujian2Mu..... InsyaAllah.... :)

p/s: Jumu'ah Sa'eedah wa barakah... 19 Sya'aban 1426

Wednesday, September 21, 2005

PENING

Hari ini, kepala semakin pening....
Alhamdulillah, terjumpa sesuatu...
Dari missapple.blogspot

--->DOA NABI TIKA DI TAIF

Ya ALlah,
kepada-Mu aku mengadukan kelemahanku,
kurangnya kesanggupanku,
dan ketidakberdayaan diriku berhadapan dengan manusia.

Wahai Zat Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,
Engkaulah pelindung bagi si lemah,
dan Engkau jualah pelindungku.
Kepada siapakah diriku hendak Engkau serahkan?

Jika Engkau tidak murka kepadaku,
maka semua itu tak kuhiraukan,
kerana sungguh besar nikmat yang telah Engkau limpahkan kepadaku.

Aku berlindung pada sinar cahaya Wajah-Mu,
yang menerangi kegelapan dan mendatangkan kebajikan di dunia dan di akhirat,
dari murka-Mu yang hendak Engkau turunkan kepadaku.

Hanya Engkaulah yang berhak menegur dan mempersalahkan diriku sehingga Engkau berkenan.
Sungguh tiada daya dan kekuatan apa pun selain dari keizinan-Mu.

*Ya Allah, tenangkanlah hati hambaMu.... Ku berserah segalanya kepadaMu...*

EMAILS...

Lots of thanks, lots of thanks for remembering and paasing on complements.
God bless you on your splendid success in your academic life as well as on your personal and social life.

Congratulations on your graduation. You were rewarded for your hard work. Thanks for the beautiful piece of artwork. All the best for your future undertakings and keep your good work going.

Thank you for the gift sent by you. Your thoughtfulness and remembering the teachers meant a lot to me. You have always been a good student and worked hard for your success so there is no need to be sorry for anything.Wish you all the best in your future endeavours.May God bless you.

Emails from my lecturers... They are making me wanting to become a teacher/lecturer lah... how lah? hehe

Sunday, September 18, 2005

THE WEEKENDS...

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, last Jumaat, went to Shah Alam n met Didie and her new baby, Bastrisyia. hehe. The name really reminds me of Kak Wan! Orang dah amik nama tu laaa... Hang kena cari nama lain lah pulak. hehe. Sekejap je pi. Syarat jumpa. Sian kat Maya... teringin nak pi. Sori lah tak kabo nak pi jenguk Didie.. Tak tau hang nak pi sama. :) Yelah, orang cuti dengan orang keje, timing lain2 la... hehe. k k.. insyaAllah, next time ingat call hang dulu k? :)

Then, went to Masjid Negeri. Daftar untuk Kursus Kawin. :) Sekali dengan Faie... Alhamdulillah, la ni dah recruit 4 orang... So, sape2 nak join kursus kawin weekend ni, jom lah kita beramai2??? hehe

Pastu... Faie blanja kita makan kat KFC PKNS!!! Syoknyeeeeeeeee... Terima kasih la cik faie!

Waited for Auntie Non kat PKNS. Then, both of us went to Jeram and met Apis. In the middle of his SPM Trial... So, bergambar la dengan adik sorang ni dengan baju konvo kita... :D Esan gelakkan sebab angkut baju konvo semata2 ke Jeram. Sabo jelah! Tunggu la time dia nanti...

Alhamdulillah, reached home safely... Auntie Non stayed overnight at the house..

Sabtu, went to a wedding at Taman Duta. Siap ada shuttle van from the parked car to the house. hehe. The theme color is white. Very sweet lah! And the house is so beautifulll!!! Masuk2 je rumah, bau the fresh flowersss... Very nice ah! Mak said something there that she thought I didn't hear it... hehe. *syyyy, cannot tell lorr!*

After that, went to Aminah n Iznan's walimah kat Masjid Wilayah. Kejap je makan and took a picture of both of them coz kita pergi dengan Mak n Ayah. Iznan cakap gambar ni copyright. hehe. Semuga Allah memberkati antuma dunia akhirat. Ameen. :)



Everything happens for a reason...
If Allah brings it to you, Allah will make you go through.... (sms Rin)

Sahabat2 pengantin.. ;)

Petang Sabtu, lepas balik rumah, pergi melawat Kubur di Kg Batu. Bila lawat kubur, arwah pakcik dah sebak. Setiap kali ke kubur arwah pakcik mesti sebak... Maybe sebab rapat kut... :( Semuga semua ahli keluarga digolongkan di dalam golongan orang2 beriman. Ameen.

Malam, pergi ke rumah arwah Nyang di Kg Batu. Ada kenduri doa selamat sebelum Ramadhan. Semua sedara mara berkumpul. After makan, tolong kemas2, sampai 11:30pm. :) Sampai rumah 12 lebih. Penat gak! ;)

Ahad pagi, went to Kuliyyah of Architecture n Exterior Design (KAED) UIA with Esan. Tempat dia study. Wedding Aishah, kawan time matriks dulu. Dah lama tak jumpa... La ni kerja kat Sarawak coz husband dia pun keje kat sana. :) Semuga Allah memberkati antuma... Ameen.




After that, went to the Curve and outing with Auntie Non n my brothers kat Cozen Italiano Cafe... Thanks Cik Non! :)


That's all for now... Excited lak kali ni guna fotos attachment in the blogger... :)

"Allah bagi ujian, nak uji apa tindakan kita seterusnya...."

Friday, September 16, 2005

CERITA-CERITA

Assalamualaikum

Alhamdulillah, hari ni Ayah tinggalkan lap top kat rumah. Boleh la nak stori mori... InsyaAllah.

CUTI RUMAH NENEK ATOK
Alhamdulillah, sebelum ke Melaka untuk konvo, singgah rumah Nenek Atok kat PD. Habiskan menjahit manik2 atas baju yang nak dipakai pada hari konvo nanti. Saja menghabiskan masa dengan menjahit. Dah lama tak jahit2 ni. Ingat time cuti nak belajar jahit, tak start2 pun lagi. Cuti pun dah nak habis. hehe

Yang best, the next day, Rabu, ada ceramah Isra' Mikraj di Surau Air Meleleh. Surau Nenek2. :D Syukur sebab dapat jugak dengar pengisian setelah sekian lama kat rumah menerap. Ustaz citer macam2. Lepas ceramah, solat Asar. Kemudian makan2. Nenek2 buat lawak time makan. Kita sorang je budak, nak tergelak pun ada tengok gelagat diorang. :)

Khamis, Alhamdulillah, siap juga menjahit segala manik. Petang berangkat ke Melaka.

RINDU RUMAH SEWA
Sampai Melaka dalam pukul 5:30pm. Pi JUSCO sebab dah lama tak bershopping. Lama gak la kat JUSCO sampai pukul 6:30. hehe. Bila sampai kat rumah sewa lama, tengok banyak kereta kat depan rumah. Tau lah ada usrah petang tu, tapi selalunya start lepas Maghrib. Rupa2nya by Maghrib dah habis dah usrah. Ruginya... Tu lah, syaitan Murrah kat JUSCO bergayut sat ni. hehe. Tapi takdelah beli yang bukan2 time shopping tu. :) Apa2pun, ada discussion on Comparative Religion. Siap panggil pakar dari MMU. Sempat la dengar sekejap. Then, Maghrib, buka puasa sama2.

Lepas Maghrib, ramai yang balik ke tempat masing2. Yang tinggal adik2 junior yang duduk kat hostel. So, stori2 la dengan diorang pasal "The Chosen Couple by Allah." They were excited to hear the story. After that, budak comel Lin start citer pasal kenalan dia yang dah prepare nak kawin semua, siap dah hantar kad, last2 tak jadi kawin. Memang la sedih dengar citer2 macam tu. Just praying that things like that won't happen to us and our close friends. Ameen.

Lepas semua balik, tinggal ex housemate. Sambung stori2 lagi. Jannah nak exam final the following week. Wani just finished exams. :) It was great to share stories with them. :)

Finally, time to sleep. Big day tomorrow...

REHEARSAL CONVO IN THE HOT SUN
Jumaat pagi, went to College and register, took the robes n the hat n the watever you call it around the neck. Then, went to Mahkota Parade and bought a pair of shoes. Nasib baik murah. :D After that, went back to the house and wrapped the gifts for the lecturers. Maya n Kak Wan called and asked to pick them up at the Gazebo College. After Solat Zuhur, we ready to the college for rehearsal...

We started quite late. Kesiyan tengok lecturers pening kepala nak handle 160 orang graduans. hehe. Yelah, semua orang excited jumpa each other. At the same time, kena susun barisan. But finally we managed to go inside the hall at 4 something. Since the line berterabut we had to do it one more time. Finally finished at 5pm. Then, Maya said "Lapar... Nak makan." hehe. So, went to the MMA meeting and makan kuih2. Ex Pres gave a very good speech. "Thanks to Manipal. We are inspired by you." *clap clap*

UMBAI - 3 MIZZKETEERS
Actually wantd to go to Umbai with Kak Wan's parents. Tapi akhirnya, only 3 of us went there. Kak Wan belanja.... Nak kata story much, takde la sangat. ;) Tapi, kita jelah yang duk pokpek. Yelah, kalau bagi chance kat Maya n Kak Wan cakap, mesti tak habis2 dengan patients diorang. hehe. Lawak jelah! ;)

Buktinya?? Time nak bayar cashier, Kak Wan nak cakap nombor meja makan kat cashier tu.... Dia sebut, "Katil 16". hehe. "Awat dek, ngantuk sangat ka?"hehe. Kak Wan ckp dia dah terbiasa sebut Katil 15, Katil 16 kat wad. Last2, time nak bayaq makan pun tersebut Katil instead of Meja. hehe

Anyways, dah lama tak makan 3 orang macam tu. It was great! Thanks Kak Wan! :)

CONVOCATION
Me, Ajin, Mak Ayah had breakfast kat mamak stall. Sedap capati dia. Borak2 dengan Mak pasal kawin tak jadi. Semangat duk citer pasal tu sebab rasanya banyak iktibar kita boleh dapat dari situ... :) Mak pun melayan je. Ayah la yang sedap makan capati, nasi lemak. hehe. Pukul 11am, bertolak ke kolej. Since we were the first few to arrive, we took studio pictures awal2. Then, met Pakbear n Dr Najah at the kolej. :) Thanks Pakbear n Makbear 4 the kitties on their wedding dress. ;) Reminds me of both of you always! :)

By 12:30, we gathered in the partitioned library. Then, susun barisan. I was busy taking pictures bcoz that day when I wanted to take pics, they said wait until convocation. So, puas la cari sorang2... :) Since all of us lost our close friends after the 1st attempt in the final exams, during the 6 months we become close friends. Until now, I still get sms from my close friends saying that we learned a lot during the long journey. :) I can't agree more. :) We feel the same way I guess... ;) *Feeling2 lah pulak!* hehe

Anyways, we bathed in our robes for nearly 2 hours. Finally, we marched into the hall... *smile smile smile* ;) Duduk dalam aircond sejuk lah sikit... Lepas dengar speech semua orang, tibalah masa nak naik stage. Oklah, nasib baik tak trip sebab I was so scared I would trip. 1st time pakai kasut tinggi. :D Ada mamat dari UTUSAN amik gambar. Dia cakap kalau nak gambar, minta kat ofis... Tak mintak pun lagi. Tengok dalam paper, tak tulis apa2pun pasal Convo kitorang. :p

When finally over, went outside the hall. Nenek n Mak gave me flowers heavy with water. They asked me to hold on to both flowers... Beratnya ya MasyaAllah! :) Thank you Mak n Nenek! :) Then, I was busy taking pictures with lecturers n frenz with the flowers. Dr Yoga said, flower on the right, flower on the left, the centre is also a flower! :) *malu* hehe.

Puas la amik gambar dengan semua lecturers... But I missed Dr MV, Dr Santosh n Dr Samaga. These 3 lecturers mean a lot to me, but I just couldn't find them. Hope they have received my letter. :0 hehe. I missed to take pictures with Kaklong Maya also... Sori lah Kak Long. Masa tu dalam robe panas sangat, couldn't think rightly... :)

By 5pm, I was sweating. Kak Wan n Maya returned their robes. I didn't coz Mak wants me to take pics at home with Nenek Atok. :) So, took off the robe and went to Solat Asar n Zuhur at the Surau. I was sweating wetly! :) Then, masa tu mak Kak Wan nampak baju. She said, "Macam baju pengantin?" hehe... Terima kasih Makcik. 3 hari nak menyiapkan baju pengantin ni. :D

SURPRISE AT HOME
Mak went back with Ayah's car. I went back with Ayah with KELISA. It was a long journey coz I talked so much in the car! hehe. Nasib baik Ayah tak ngantuk. :) By the time sampai rumah, tengok Abangalong n Kak Mali at home. Ikram n Esan were also there. Apis exam kat sekolah tak dapat balik. :) Kak Mali cooked Chicken Tikka. Sedapppppp!!!! :) Then, Ikram gave me chocs and Esan bought a cake... Thank you people!!! :) Love you guys! Will do the same insyaAllah when your turn comes... :)

KURSUS UMRAH
The next day, Nenek n Atok datang. Dapat la rasa ayam cucu menantu masak. :) Then, me, mak, Nenek Atok went to Shah Alam. Dengar kursus umrah dari ex mufti Selangor. Best sebab Dato' buat lawak. :)

BUSY AT HOME
Ingatkan duduk rumah saja minggu ni. So, bagi Esan guna KELISA. Last2, tak duduk rumah dari Isnin lepas. :) Kena tolong Atok selesaikan hal tanah. So, had to use HONDA which uses a lot of minyak!!!!Uwaaa... geram betul! Makan minyak betul si Honda ni! :p Nak KELISA balik! :) Isnin pi Pej Tanah. Selasa pi PD. Rabu duduk rumah. Khamis pi buat medical check up kat KK Putrajaya n went to Pej Tanah again n got sign from Pesuruhjaya Sumpah. Today.... going to Apis's place....

Finally, cerita dah over... :) I got a few tips from "The chosen couple of Allah." They said, "Doa banyak, solat hajat rajin2, recite YAASIN." When I did it the 1st time, cepatnye dapat tengok hikmahnya. :) Allah is Great! Alhamdulillah... Thanks for the tips!

Maaf salah silap... kalau terkasar bahasa atau tak berpaedah cerita2 ni. :) Hanya untuk tatapan yang berminat. hehe. Wassalam.

Tuesday, September 13, 2005

INTERVIEW SPA

No. Kad Pengenalan : ************
Nama Penuh : NOUR EL HUDA BINTI ABD RAHIM

Jawatan : 1604 PEGAWAI PERUBATAN


Tarikh Temuduga : 23/08/2005


Keputusan Temuduga :

Tahniah! Anda telah berjaya dan surat tawaran akan dikeluarkan oleh Kementerian/Jabatan berkenaan.

Kementerian/Jabatan : KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA, BHG. SUMBER MANUSIA, ARAS 9 & 10, BLOK E7, PARCEL E, PUSAT PENT. K'JAAN PERSEKUTUAN, 62590 PURTAJAYA

Keputusan muktamad adalah berdasarkan kepada surat pemberitahuan rasmi yang akan dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.

3rd CONVOCATION MELAKA MANIPAL MEDICAL COLLEGE















me, kak hazlina, kak zieah, maya n kak wan. :) gambar ni cantik giler! ;)




Assalamualaikum...
Alhamdulillah. We graduated. :)
Tak tau nak start stori daripada mana. But anyways, visit http://missapple.fotopages.com. Those were my real memories. :)

Anyways, semalam ngan hari ni macam rasa dah ok. La ni rasa macam tak ok... :( Air mata dah bergenang ah.... Rabbi yassir wala tu'assir... Rabbi tammim bikhayri Ya Kareem. Dr NEHAR tak nak jadi missapple dah! hehe. No cry2 NO! hehe.

InsyaAllah, after solat, ok sket kut... Ameen.

Rabbisyrahlana sudurona wa yassir umurona wahlul uqdatan minlisanina yafqahu qaulina....

Tuesday, September 06, 2005

TWO AGENDAS SETTLED! ALHAMDULILLAH!!!

Assalamualaikum,

Just arrived from Teluk Intan... Tak nak lunch dulu, nak singgah kat my blog comel ni sat. hehe. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah....

My 2 agendas I niat b4 going to Teluk Intan has been settled. Tak sangka dengan begitu pantas sekali masa berlalu. Akhirnya, tamatlah sudah kecut perut nak bagi talk kat depan budak2 SEMESTI (Sekolah Menengah Sains Teluk Intan). Syukur Alhamdulillah!!

MUSAFIR BERSAMA NICKNACKS
Semalam, janji dengan nicknacks nak jumpa dekat restoran Jejantas Sg Buloh. Pukul 1:30pm bertolak dari KL ikut highway sebab tak familiar dengan jalan belakang. Kena lah tol RM$17.90! :) Dalam permusafiran, nicknacks banyak cakap. hehe. Nasib baik ada yang teman berbual. Kalau tak ngantuk juga bawak kereta sorang2. Tapi kesiyan jugak tengok dia. Tak dapat nak tidur dalam kereta. :)

Sampai kat pekan Bidor, tersalah masuk jalan traffic light. Lawak seyy!!! Fail bawak kete! hehe. Tengah duk lampu merah, tetiba je, ada kereta nak masuk jalan kita sedap2 hati je parking kat situ. hehe. Ada jugak terlepas simpang sebab signboard Teluk Intan tetiba dah hilang. Memang bak kata nicknacks, "Kita gamble je pergi ni." Nasib la ada adik sorang yg teramatlah berani ni. :)

MAKAN DI MASTAN GANI DENGAN PENGANTIN BARU
Alhamdulillah, sampai di pekan Teluk Intan dalam pukul 3:20pm, kami berhenti di masjid dekat dengan Majlis Daerah. Tunggu adik2 junior nicknacks kat Masjid tu sat, Nani, Maherah n Paie. Nicknacks 5th year Med kat Ireland. Nani n Maherah 1st year n 2nd year kat Ireland. Paie 4th year kat UPM... Anyways, we went to kedai makan Mastan Gani sebab pengantin baru jemput kami makan sekali. Kedai Rojak n Mee Rebus Paling Best kat Perak! Cuba jangan tak cuba!!! Sedappp Gilerrrr!!! Yang pelik mintak sirap, dapat sirap cincau! Memang kat Teluk Intan je, sirap dia memang lagu tu. hehe. Jangan marah org Teluk Intan! ;) Terima kasih la sebab bawak makan kat situ. Kata nak suruh Kak el belanja. Apesal ntah pengantin bayar dia punya sendiri..... ;)

RUMAH PERSINGGAHAN
After makan, pengantin baru beransur dulu. Kami pun beransur tak lama lepas tu. Paie balik ke Kuala Selangor petang semalam. Ajak dia balik sekali hari ni, dia kata dah beli tiket bas. :) K lah... Nice meeting you! Me, nicknacks, Nani n Maherah pergi rumah Nani. Bersiap sedia untuk talk malam ni. hehe

SHOWTIME!!! SEMINAR KERJAYA
Patut sampai SEMESTI 8:30pm, last2, sampai nak dekat pukul 9pm. Nummer bagi talk pasal engineering. Canggih lagi bersemangat waja la Nummer pong pang pong pang kat depan! hehe. Best wooo dengar dia bagi talk kat depan. Memang budak pandai cakap! Eh silap, bakal jadi bapak orang panggil budak lak. hehe. Apa2pun, dalam pukul 9:45pm, Nummer stop. Pengerusi majlis ajak nicknacks pulak bagi talk kat depan. Kita teman nicknacks lah kat depan sekali.

Power jugak talk nicknacks. Tapi, budak2 lelaki SEMESTI ni macam "special" sket la. hehe. Apa2pun lepas 20 minit cakap kat depan, nicknacks mintak kita pulak bagi talk.

"Ehem! Ehem! Bismillahirrahmanirrahim. Nama akak Nour El Huda! N-O-U-R space E-L space H-U-D-A!" hehe. Buat style lama. Introduce nama sendiri, pastu spell it out. I think the students gave full attention to me... I think! hehe. But it went so fast, rasanya dalam 15 minit la. Yang memang lawak tahap gaban bila pikir2 malam semalam sampai tak boleh tidor... I gave the talk in English! Mak aiiiiiii!!! Ntah mana tersimpan perkataan2 English tu selama ni. Rasa macam aura time kat US dulu tunjuk belang! Lawak seyyyy!!! Pong pang pong pang kat depan dalam English! Ish... buat malu je. Macam tak gheti cakap melayu. hehe. Orang Ireland macam nicknacks pun cakap dalam BM! Iskkk... Maafla adik2... Kak el tersemangat sampai ntah macam mana, terkuar2 cakap English kat SEMESTI. hehe.

Apa2pun, malam tadi, tak boleh tidor sebab muhasabah balik masa bagi talk. Rasanya macam dah riak la pulak.... sebab macam dah cakap "I'm a doctor now!" Astaghfirullahal'azeem. Tak terniat pun nak riak2 kat depan. Sebab rasanya kalau bgtau kita fail, patutnya lagi rendah diri la kan? Ntah la. Tak terniat nak riak tapi, pernah terbaca kisah Saidina Ali r.a time dia terpaksa berhadapan dengan satu kaum yang tak sehaluan dengan dia la.. Dia meninggikan diri dia. Dia cakap dia adalah antara orang yang pertama masuk Islam. Dia menantu kepada Rasulullah. Dalam kisah tu, kesimpulannya, sometimes, we can tinggikan diri kita untuk yakinkan orang. I did the same to yakinkan adik2 that "If I can do it, you also can!" :)

WALLAHUA'LAM. May Allah forgives my sins.... Ameen.

CERITA TENTANG HIKMAH
:) Maafkan Kak el adik2 SEMESTI sebab tak sempat nak bermesra dengan adik2 selepas bagi talk. Sebenarnya, tujuan Kak el pergi Teluk Intan ada 2 agenda yang terpaksa diselesaikan. Satu, talk untuk Seminar Kerjaya. Satu lagi.... talk with my dearest sister!! :)

I took the chance to really have a heart to heart talk with my dear sister. :) I tried my best to say things and finally, we had a great time talking with each other. At first, memang rasa janggal and I was so scared that I might hurt her feelings in anyways. But, as I told her.... "Apa yang Kak el rasa, bagitau ni.... semuanya insyaAllah, ilham dari Allah." Memang tak boleh tidur ntah berapa malam nak settle kan 2 BIG AGENDAS... Tak pasal2, insomnia + Irritable Bowel Syndrome. But, "Innamal a'maalu binniyah." :) I really dunno how to tell people what we shared. Memang rasa nak share dengan semua orang. Tapi, cukup la dengan kata2:
"Setiap yang berlaku ada hikmahNya."
"Things happen for reasons! Search for it!" :)

I felt so grateful to Allah for meeting us each other somehow.... out of the blues! And my dear sister reminded me that,
"Selama ni kita cakap tentang sabar, tapi, itu hanya pada teori. Tapi sebenarnya praktikalnya tu lah yang menetukan samada kita faham erti sabar atau tidak." :)

Jazakillahu khayran kathiraa my dear sister!

DR. RAVI DI HOSPITAL TELUK INTAN
Malam semalam memang tak boleh nak tidur. My impulses in the grey matter of the brain making synapses through the night! hehe. But anyways, pagi tadi Alhamdulillah dapat tidur.

Before leaving Teluk Intan, went to meet Dr. Ravi!!! hehe. Best sangat dapat jumpa my ex grupmate yang dah jadi doktor! :) Apesal ntah nampak muda je.... Sebab uban dia dah sikit. Time blaja je dulu uban banyak! hehe. K la... c u on Friday! Tak sempat jumpa Dr. Durga n Dr. Gyathri. Durga balik Taiping sebab mak sakit. Gyathri kat Labor Room...

SELAMAT SAMPAI CHERAS
Finally, at 11:20am, we left Teluk Intan. Ikut jalan belakang. Banyak lori. Sekali 1-2 kereta/lori dipotong! Memang kena berani ah bawak kat jalan tu. Syukur la selamat sampai. Yang ikut dalam kereta, nicknacks n Maherah. Depa dua duk la pok pek pok pek pasal Ireland. Kita dengar jelah. Depa jadi radio. hehe. Tapi kita concentrate bawa kereta. Tak borak sama sebab topik perbualan depa macam kita tak faham sikit. hehe. Apa2pun, best gak dengar macam2 cerita dari diorang pasal Ireland. Jazakumullahu khayran kathiraa sebab jadi radio Kak el! hehe


Finally, reached home 2:30pm. K... nak pi rumah Nenek kat PD pulak! Esok ada kenduri du'a selamat kat surau. :) Khamis pi Melaka or balik KL. Then off to Melaka on Friday for rehearsal n Saturday... KONVOOOO!!!! hehe.. Oklah... Bye bye blog comel! ;)

Thursday, September 01, 2005

SINAR DI HUJUNG JALAN

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, hari ni dapat peluang menulis dalam blog lagi. :) Puas cari template baru untuk blog comel ni, tapi tak jumpa2 jugak yang berkenan di hati. :) Apa2pun, hati tersentuh bila membaca entry while surfing the net. Dulu, dengan twin suka la buat edisi siasat. Dari entries, kami membuat kesimpulan. Bukan mengumpat eh!!! Tapi sekadar analisa untuk bakal2 doktor. hehe. Since my twin dah bekerja, so kita ni menganalisa sorang2 la sebab kita duk cuti lagi ni. Takde geng. :)

Sebenarnya, tajuk SINAR di HUJUNG JALAN tu untuk kita, diri kita sendiri. Yelah, macam2 pancaroba yang terpaksa dilalui untuk mendapatkan kebahagiaan hati ni. My 2 Mizzketeers tu memang dah masak sangat la dengan kita ni. Nangis je memanjang! :) Tapi Alhamdulillah, la ni dah ok sket.... sebab dah termaktub dalam Surah An-Nasyrah:5-6

5. Verily, along with every hardship is relief
6. Verily, along with every hardship is relief.

Bila berada dalam sesuatu ujian tu memang susah nak fikirkan samada, Akan hadirkah Sinar di Hujung Jalan nanti??? :) I've went thro them. Bukan nak kata sekarang kita dah pandai tawakkal pada Allah. Tapi, bila di ingatkan insyaAllah, kembali padaNya.... Tawakkal padaNya..... Du'a padaNya.... Kadang kita mengaku kita ni hambaNya, tapi kadang2, kita tak lari dari kealpaan. Minta tolong pada manusia sedangkan yang mendatangkan kebaikan atau kesusahan adalah Allah, Tuhan Pencipta Semesta Alam! :) Lepas ni ngadu pada Allah dulu tau!!! (Ingatan ni untuk diri sendiri! :) )

Semalam, tetiba terfikir, suatu perkara yang pernah berlaku dulu. Memang rasa bende tu rasa terlalu berat hendak ditanggung! Yelah, ujian... memang la terasa kesakitannya. :) Bila sakit hati, tak tahu sakit dia kat mana. Nak buat dressing pun tak boleh walaupun hati sakit parah! ;) Nak makan ubat pun, takkan nak makan ubat psych kot??? :) So ubatnya??? Tenangkan hati dengan zikrullah.... :)

Sambung citer semalam... So, bila ingatkan balik apa yang telah berlaku... memang terdapat hikmah yang terbesar di sebalik ujian tersebut. Memang masa tu susah nak terima hakikat penderitaan hati. Tapi, semalam, Allah telah menyingkap hikmah di sebalik ujian tersebut! Allah Maha Mengetahui. :) Alhamdulillah. Walaupun derita yang terpaksa diharungi, tapi Alhamdulillah, natijahnya SubhanalLah.... mendapat manfaat dariNya. Teringat kata2 seorang sahabat, "Allah yang mendatangkan sesuatu kepada kita, walaupun terasa susah dan perit, tapi dengan kuasa Allah, Allah yang akan menyelesaikannya untuk kita." :) Allah telah memberikan yang terbaik melalui kejadian dulu..... :) Alhamdulillah. Aku bersyukur. :)

Buat sahabat2 yang sedang mengalami apa yang kita pernah lalui... kita d'uakan....

Semuga dia tabah menghadapi ujian2 yang terpaksa di lalui buat masa ini.
Semuga Allah memberi kekuatan ke dalam hatinya.
Semuga dia tidak putus asa dengan taqdir yang telah ditetapkan ke atasnya.
Semuga dia yakin, Allah tidak menguji seseorang kerana sia2.
Smeuga dia yakin, ada hikmah di sebalik ujian yang terpaksa dia lalui sorang2.
Semuga dia yakin, pasti ada Sinar di Hujung Jalan.

Ameen.

Wallahua'lam. Sekadar meluah rasa dalam blog comel ni! :) Bila dia nak tukar cat ntah la. hehe. Semalam pun dok baca buku La Tahzaan, Jangan Bersedih. Semangat pulak nak tulis dalam blog. :) Allah knows us best! Take care everybody! Jangan putus asa dengan Allah! :)

Semuga Allah mudahkan dan selamatkan persmusafiran....
Kisah & Hikmah
Ya Allah, Alangkah Bahagianya Calon Suamiku Itu...
Posted by: Admin on Monday, August 08, 2005 - 08:56 PM

Hudzaifah.org - Pada zaman Rasulullah SAW hiduplah seorang pemuda yang bernama Zahid yang berumur 35 tahun namun belum juga menikah. Dia tinggal di Suffah masjid Madinah. Ketika sedang memperkilat pedangnya tiba-tiba Rasulullah SAW datang dan mengucapkan salam. Zahid kaget dan menjawabnya agak gugup.

"Wahai saudaraku Zahid….selama ini engkau sendiri saja," Rasulullah SAW menyapa.

"Allah bersamaku ya Rasulullah," kata Zahid.

"Maksudku kenapa engkau selama ini engkau membujang saja, apakah engkau tidak ingin menikah…," kata Rasulullah SAW.

Zahid menjawab, "Ya Rasulullah, aku ini seorang yang tidak mempunyai pekerjaan tetap dan wajahku jelek, siapa yang mau denganku ya Rasulullah?"

" Asal engkau mau, itu urusan yang mudah!" kata Rasulullah SAW.

Kemudian Rasulullah SAW memerintahkan sekretarisnya untuk membuat surat yang isinya adalah melamar kepada wanita yang bernama Zulfah binti Said, anak seorang bangsawan Madinah yang terkenal kaya raya dan terkenal sangat cantik jelita. Akhirnya, surat itu dibawah ke rumah Zahid dan oleh Zahid dibawa kerumah Said. Karena di rumah Said sedang ada tamu, maka Zahid setelah memberikan salam kemudian memberikan surat tersebut dan diterima di depan rumah Said.

"Wahai saudaraku Said, aku membawa surat dari Rasul yang mulia diberikan untukmu saudaraku."

Said menjawab, "Adalah suatu kehormatan buatku."

Lalu surat itu dibuka dan dibacanya. Ketika membaca surat tersebut, Said agak terperanjat karena tradisi Arab perkawinan yang selama ini biasanya seorang bangsawan harus kawin dengan keturunan bangsawan dan yang kaya harus kawin dengan orang kaya, itulah yang dinamakan SEKUFU.

Akhirnya Said bertanya kepada Zahid, "Wahai saudaraku, betulkah surat ini dari Rasulullah?"

Zahid menjawab, "Apakah engkau pernah melihat aku berbohong…."

Dalam suasana yang seperti itu Zulfah datang dan berkata, "Wahai ayah, kenapa sedikit tegang terhadap tamu ini…. bukankah lebih disuruh masuk?"

"Wahai anakku, ini adalah seorang pemuda yang sedang melamar engkau supaya engkau menjadi istrinya," kata ayahnya.

Disaat itulah Zulfah melihat Zahid sambil menangis sejadi-jadinya dan berkata, "Wahai ayah, banyak pemuda yang tampan dan kaya raya semuanya menginginkan aku, aku tak mau ayah…..!" dan Zulfah merasa dirinya terhina.

Maka Said berkata kepada Zahid, "Wahai saudaraku, engkau tahu sendiri anakku tidak mau…bukan aku menghalanginya dan sampaikan kepada Rasulullah bahwa lamaranmu ditolak."

Mendengar nama Rasul disebut ayahnya, Zulfah berhenti menangis dan bertanya kepada ayahnya, "Wahai ayah, mengapa membawa-bawa nama rasul?"

Akhirnya Said berkata, "Ini yang melamarmu adalah perintah Rasulullah."

Maka Zulfah istighfar beberapa kali dan menyesal atas kelancangan perbuatannya itu dan berkata kepada ayahnya, "Wahai ayah, kenapa sejak tadi ayah berkata bahwa yang melamar ini Rasulullah, kalau begitu segera aku harus dikawinkan dengan pemuda ini. Karena ingat firman Allah dalam Al-Qur’an surat 24 : 51. “Sesungguhnya jawaban orang-orang mukmin, bila mereka dipanggil kepada Allah dan Rasul-Nya agar rasul menghukum (mengadili) diantara mereka ialah ucapan. Kami mendengar, dan kami patuh/taat”. Dan mereka itulah orang-orang yang beruntung. (QS. 24:51)"

Zahid pada hari itu merasa jiwanya melayang ke angkasa dan baru kali ini merasakan bahagia yang tiada tara dan segera pamit pulang. Sampai di masjid ia bersujud syukur. Rasul yang mulia tersenyum melihat gerak-gerik Zahid yang berbeda dari biasanya.

"Bagaimana Zahid?"

"Alhamdulillah diterima ya rasul," jawab Zahid.

"Sudah ada persiapan?"

Zahid menundukkan kepala sambil berkata, "Ya Rasul, kami tidak memiliki apa-apa."

Akhirnya Rasulullah menyuruhnya pergi ke Abu Bakar, Ustman, dan Abdurrahman bi Auf. Setelah mendapatkan uang yang cukup banyak, Zahid pergi ke pasar untuk membeli persiapan perkawinan. Dalam kondisi itulah Rasulullah SAW menyerukan umat Islam untuk menghadapi kaum kafir yang akan menghancurkan Islam.

Ketika Zahid sampai di masjid, dia melihat kaum Muslimin sudah siap-siap dengan perlengkapan senjata, Zahid bertanya, "Ada apa ini?"

Sahabat menjawab, "Wahai Zahid, hari ini orang kafir akan menghancurkan kita, maka apakah engkau tidak mengerti?".

Zahid istighfar beberapa kali sambil berkata, "Wah kalau begitu perlengkapan kawin ini akan aku jual dan akan kubelikan kuda yang terbagus."

Para sahabat menasehatinya, "Wahai Zahid, nanti malam kamu berbulan madu, tetapi engkau hendak berperang?"

Zahid menjawab dengan tegas, "Itu tidak mungkin!"

Lalu Zahid menyitir ayat sebagai berikut, “Jika bapak-bapak, anak-anak, suadara-saudara, istri-istri kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatiri kerugiannya dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih baik kamu cintai daripada Allah dan Rasul-Nya (dari) berjihad di jalan-Nya. Maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusan-Nya. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang fasik.” (QS. 9:24).

Akhirnya Zahid (Aswad) maju ke medan pertempuran dan mati syahid di jalan Allah.

Rasulullah berkata, "Hari ini Zahid sedang berbulan madu dengan bidadari yang lebih cantik daripada Zulfah."

Lalu Rasulullah membacakan Al-Qur’an surat 3 : 169-170 dan 2:154). “Janganlah kamu mengira bahwa orang-orang yang gugur dijalan Allah itu mati, bahkan mereka itu hidup di sisi Tuhannya dengan mendapat rizki. Mereka dalam keadaan gembira disebabkan karunia Allah yang diberikan-Nya kepada mereka, dan mereka bergirang hati terhadap orang-orang yang masih tinggal dibelakang yang belum menyusul mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati”.(QS 3: 169-170).

“Dan janganlah kamu mengatakan terhadap orang-orang yang gugur di jalan Allah, (bahwa mereka itu) mati, bahkan (sebenarnya) mereka itu hidup, tetapi kamu tidak menyadarinya.” (QS. 2:154).

Pada saat itulah para sahabat meneteskan air mata dan Zulfahpun berkata, "Ya Allah, alangkah bahagianya calon suamiku itu, jika aku tidak bisa mendampinginya di dunia izinkanlah aku mendampinginya di akhirat."


HIKMAH
Mudah-mudahan bermanfaat dan bisa menjadi renungan buat kita bahwa, "Untuk Allah di atas segalanya, and die as syuhada."
Jazakumullah.

Monday, August 29, 2005

THE HEART IS SINGING

Assalamualaikum,

Actually taking the oppurtunity to say something in the blog. Sambil dengaq lagu dari blog kak wan.. and just now was browsing some of the blogs. Hmm... missing the old time? :) Well, LA TAHZAAN! Ntah, tetiba rasa syahdu plak. Pesal ntah. Hari Jumaat lepas, memang dah terasa dah. Sebab malam sebelum tu, UmmMujahid sent me a msg saying that she needs a hug. Missing all of us. Hmm... Tak pesal2, the next day, it was my turn to feel that way. Subhanallah.

Anyways, syukur, Alhamdulillah, I met budak2 ALUMNI HIRA' last Saturday masa pergi wedding kat Shah Alam. Tak kenal pun dengan tuan rumah tapi makcik2 and budak2 Hira' ada kat sana masa tu. Dapatlah melepaskan rindu. Met sister M... heard that she's married. So, went to see her and asked whether it was true. She said it was true. She regreted that she didn't get the chance to invite me. :) Isk, takpelah! Anyways, she said that it was mainly arranged by both parents however the guy proposed to her. So bila balik rumah, tengok semua dah ready. :) Short time, tak sempat nak jemput kawan2. :) Subhanallah!

Baru2 ni jugak dengar pasal my sister and brother getting married. Dari awal perkenalan sampailah tiba masa nak meminang, bertunang dan urusan2 seterusnya dipermudahkan Allah. Hmm... terkedu juga. Kenapa dengar cerita2 macam ni. Senang je citer orang. Bestnya! Senangnya... :) Alhamdulillah. I'm so happy for both couples... ;)

Anyways, maybe it is a sign? :l Tak tahu la. Apa2pun, read ANIS September 2005. Tak tahu la apesal, start baca dari belakang. :) Macam baca buku tulisan jawi/arab. So, start dengan baca cerpen.

Wangian Kasih m/s 83
"Aku bangga bila mengetahui yang dia seorang gadis yang amat memelihara kehormatan. Sehingga belum pernah mengenali seorang lelaki pun sebelum aku!"
Aku bukan perempuan sepertinya.... Maafkan aku. Ampunkan diriku sekiranya aku telah banyak mengguriskan hati2 hambaMu. Tapi, taqdir Allah telah menentukan perjalanan aku di sini. Aku redha. Aku pasrah. Aku bertaubat.

After that, belek2, baca Semaian Kasih tulisan Kak Anis.

Izinkan Saya Sujud Syukur m/s 32
"Hati saya amat tersentuh dengan transaksi luar biasa pada tengah hari itu. Dia tidak menjual kalimah Allah itu, tetapi dia menghadiahkan kalimah2 Allah itu dengan harapan dapat sedikit sedekah daripada saya untuk meringankan bebannya."

"Sebagai menghargai semangat dan keazaman WA yang luarbiasa itu, saya menghulurkan sedikit sedekah mengikut kemampuan saya kepadanya. Wajah WA serta merta ceria dan dia terus buat sujud syukur."
Walaupun aku bukan perempuan terpilih seperti cerita di atas, tapi, aku seharusnya bersyukur dengan nikmat kejayaan yang telah ku perolehi baru2 ini. Tamatnya jihad peperiksaan MBBS. Nikmat kebahagiaan... dalam hati. :)

Alhamdulillah, 2 kisah ni memang dok ingat la and memang nak share dlm blog ni. :) Ape2pun, setiap yang terjadi pasti ada hikmah di sebaliknya... :)

Lastly, about my jihad for 6 months....
Bak kata Dr. Mai untuk adik2 di Melaka,
"Siapa kenal elhuda? Dulu dia belajar kat kolej. Kawan2 dia semua pass, kecuali dia. Dia kena repeat papers selama 6 bulan. Kejayaan yang dia perolehi di akhir perjuangannya, dia kata rasa biasa aje. Tapi yang menjadi pengalaman yang takkan dilupakan ialah bagaimana dia dapat harungi liku2 selama 6 bulan untuk meraih kejayaan di akhir 6 bulan. Allah anugerahkan dia sesuatu yang orang lain tak dapat. Allah bagi dia sesuatu yang tak boleh dibeli dengan wang ringgit."
I don't have anythingelse to say bcoz what she said was mainly true...

Akhir kalam, Renung Sejenak : Hilangnya Kekuatan Hati
"Kalau keimanan menjadi teras hidup kita, maka misi membawa hati pulang ke akhirat itu menjadi lancar, proaktif dan sukses. Namun kalau kemaksiatan dan kederhakaan menjadi ketagihan kita, maka perjalanan hati menuju Allah dan akhirat menjadi lemah, lesu, lagi tidak bermaya. Ini pengalaman kita semua, hamba2 yang masih tidak konsisten." ANIS Sept 2005

Syukur padaMu Ya Allah! Thank you ANIS! :)

LAST TRIP CUTI-CUTI MALAYSIA

Assalamualaikum

Alhamdulillah... Hari ni diberi peluang untuk update dlm blog. Hmmm.. Back to the old story?? Oklah.

PERLIS-ALOR SETAR-PENANG
Pagi Sabtu bertolak dari KL, 2 kereta. Perdana memuatkan Ayah, Mak, Atok, Nenek n Ajin. Honda pula, Abangalong, Kak Mali, Esan n Me. Apis tak boleh balik sebab ada kelas ganti hari cuti Jerebu hari tu. Ikram pulak busy. :)

Anyways, on the way to Perlis, dekat 4-5 stops becoz Abangalong sakit perut. Malam sebelum tu, isterinya tak sempat nak masak. Jadi, beli kat pasar. Abang kite ni dah mula boleh nak makan food isteri dia masak aje. Orang lain masak, dia pun sakit perut. hehe. Since dia tak berapa sihat, so, Esan drove the car. Sampai kat Tapah, exchange driver again with me. So, I drove quite a mile.. tak ingat la berapa jauh. Tapi, tidoq lah 3 - 3 orang!!! :) Nasib baik tak ngantuk.

Then stop isi petrol and went to kedai makan. Cendol pulut sedap!!! Apa ntah nama tempat tu. :)

Finally, Alhamdulillah, arrived at Muksu's place around 4:30pm like that la. Tak solat lagi. Nak solat, baring jap. Finally I slept... :) Dengan Ayah sekali. Ayah bawak kete sorang2 from KL-Perlis. Italic

Malam... We went to a wedding. Anak kawan Ayah Mak time kat Mesir. Cantik! Style hotel tapi, buat kat rumah. Very nice! Siap ada LCD show. Gambar time kat Mesir. Nile river. :)

Then... me and kakak had a special chit-chat. ;) till late night. Bila lagi nak jumpa kan kakak! ;)

The next day, went to Padang Besar. As usual, I dunno what to buy. Pesai pa ntah. Berjimat plak. :) Beli tudung 1 and then beli gelang batu2 kristal tu. Beli untuk Mak sebab Mak tak dapat ikut.

After lunch, bertolak ke Alor Setar. Beli baju and barang umrah kat Pekan Rabu. Then, pi Star Parade beli baju2 kurung murah FOR ME ONLY kat kedai2 situ. Mak cakap nanti dah keje kena bayar Mak balik. ;) hehe. Sian budak2 laki yang ikut, depa tak beli apa pun. :)

Then, nak dekat Maghrib, bertolak ke Penang. Kak Wan dah lama menunggu. We stayed overnite at her kondo. Siap bagi kunci coz she had to leave early to work.

Malam tu sempat la chit chat dengan kak wan jugak! Tapi tak leh citer lebih2. :)

Dalam pukul 8 bertolak ke rumah besan Mak Ayah, keluarga Kak Mali. Mak Kak Mali masak laksa penang! Sedapp woooo... Penangan orang Penang! Memang best betoi! :) Sempat siap lunch, makan nasi with sambal udang. :)

Finally, we left to Kuala Selangor at 10:30pm. Went to fetch Apis. Atok, Nenek, Kak Mali n Abangalong naik kereta lagi satu and went ronda2 to Penang.

Alhamdulillah... Syukur, cuti kali ni cuti2 Malaysia dapat complete. Dapat pergi Muar Johor(time habis exam), Kelantan, Besut Terengganu, Melaka, Perlis, Alor Setar, Penang. :) Didn't take much pictures. Sebab nak simpan duit kut. hehe. :) Alhamdulillah.

Friday, August 19, 2005

KEMBALI KE KAMPUNG HALAMAN - MELAKA!

Assalamualaikum,

HOTEL EMPEROR
Alhamdulillah, baru balik dari Melaka. Mak kerja workshop kat Emperor Hotel. Sorry to say, the hotel is so old!!! Nenek cakap, "Ni hotel tahun alip ni!" hehe. Bila masuk2 hotel pun ada bau macam bau lama. hehe. Naik lif dia, lagi lah! Macam naik keretapi! Bergoyang macam dalam train hari tu! Lawok lah! Dah lah tingkat 19. Tawakkal biaq lah tak jatuh. Masa tunggu lif, ada gak yang citer, sekali tu dia naik, lif tak bergerak sebab overload. Siap dah tekan loceng semua. hehe. Alhamdulillah, tak kena macam tu. Kalau tak mesti panic semacam! :)

JALAN-JALAN MELAKA
Dulu2, pagi2 Ahad, breakfast kat kedai mamak roti canai. Memang sedap ah! Suruh Mak n Nenek makan kat situ. Mak kata SEDAPPPP!! Sebab kuah dia masam2 sikit. :) Pastu, sementara Mak kerja, me and Nenek pi jalan2. Mula2, pi amik gambar passport sebab nak hantar borang BMD/MOH kat kolej. Since MOH baru nak pindah tempat dari KL ke Putrajaya, so, that's why la depa suruh hantaq ke Kolej. After that, went ronda2 kat Ocean. Ada la beli barang2 sikit. Nenek suruh beli sebab nanti dah keje, susah nak shopping. :) Pastu beli fud kat depan Ocean tu.

The next day, pagi2, dah pi Pos Ofis sebab hantar surat iklan jawatan kosong kat Raiyan. Since surat tu sampai lambat kat Mak, so, Mak pun tak check bila date line dia. I went thro the surat, 20 Ogos ni dah kena submit. So, kenala pos laju. Raiyan cakap dia dah terima. Tapi tu lah, kena hantar hari ni la sebab esok dah 20 Ogos. Hope Allah mudahkan urusan Raiyan. Then, I renewed my car license. Lesen mati bulan 9 ni. Sementara duk ingat, I did la. Dah naik RM1/year. Dulu RM30. La ni RM31.

Pastu, went to Kolej and settlekan borang. Kebetulan pergi situ, dapat Provisional Pass Certificate. Kena photostate the Cert. So, kira rezeki la pi Melaka. So, dah fotostat kena cop diakui sah. So, mak mintak tolong dengan kawan dia. Went to Hosp Melaka and get it sign. Alhamdulillah. Berpusing2 jugak la kat Melaka. Then, me and Nenek lunch kat TESCO. Makan kat fud court. Kena guna kad nak beli fud. Nenek duk bising la pelik semacam kedai ni pakai2 kad pulak. hehe.

Alhamdulillah, dah hantar borang BMD. Pasni kena hantar borang untuk robe graduation and also MMMC.

Petang, Mak ajak pergi Mahkota Parade. So, Mak beli handbag dengan kasut. Kita pun dapat lah sandal baru and also baju kurung. :) Boleh la nak pakai time interview nanti... Smart2, sopan2!! :)

MEDAN IKAN BAKAR UMBAI
Best pi Umbai! Mula2, tak nak pi. Tapi last2, Mak ajak pi la sebab kita kena bawak kete. Pi makan kat Kedai Parameswara. Kedai kat hujung, betul2 menghadap laut. Dulu kitorang tak pernah pi kat situ sebab selalu pi kat kedai no 1. Rupa2nya kedai yang last tu memang sedap sangat2! Lenkali kak wan maya, kita pi situ nak? Haa.. apa kata 9hb nanti kite dinner kat situ? :)

PASSPORT RENEWAL
Alhamdulillah, pagi tadi pi Pusat Bandar Damansara renew passport. Actually semalam dah pi Jab Imigresen Negara kat Putrajaya. Dah parking semua. Actually Mak suruh pi Jab Pendaftaran Negara. So, kita pun pi lah. Sampai situ tanya orang, dia kata kena pi bangunan seberang jalan. Jalan dia mak ai... beh kurang 4+4 lanes!! Punya luas nak berjalan. hehe. Pastu, sampai situ, nampak signboard, Jab. Audit Negara n Jab Perdagangan n Komoditi. Tanya orang lagi, dia kata kat bangunan belakang. Aduhaiii... Puas jalan2 kat Putrajaya semalam. hehe. Naik tingkat satu, tetiba dia kata kena pi Damansara. Mak aiii! Puas jalan2 jelah kita semalam! hehe.

Anyways, Alhamdulillah, pagi tadi, pi PBD, dah park kereta, pi la Jab Imigresen. Pastu, nampak la ada macam ver attractive advertisement cakap pasal renew passport. Pastu, masuk dalam tu nasib ada orang. Dia org Imigresen. Dia yang ajar cemana nak buat. So, mula2, bagi passport yang ada cip. Pastu Mykad. Pastu, gambar sekeping n RM300. It was so quick! Memang syok la. :) Macam ATM machine je. :) So, will get my passport monday insyaAllah. :) BiizniLlah, sampai la ke satu destinasi... ;)

PI UTAGHA ESOK!!!
InsyaAllah, esok nak pi Perlis dengan Nenek Atok. Ada kenduri kawin. Kitorang tido rumah Kakak la. :D Pastu Ahad plan nak pi Penang, rumah keluarga kak ipar. Since segan nak tido rumah depa, so, cakap kat kak wan nak tido kat kondo dia! :) Yeye! Dapat gak jumpa kak wan! :)


Wokes... Ingat nak tulis something else, tapi last2, tulis citer2 lak! ;) Lenkali la... InsyaAllah.

Sunday, August 14, 2005

UJIAN

Assalamualaikum....

Di dalam perjalanan ke rumah dari Jeram selepas menghantar Apis ke sekolah, aku berdoa... Doa di kala musafir, makbul. Tak ku sangka, air mataku sudah bergenang. Cepat-cepat aku kesat. Mata kabur, tak nampak jalan. Ikut highway PLUS dalam hujan, sekitar pukul 7:00 petang. Sorang2. Namun, tetapku teruskan berdoa. Pabila aku habis berdoa, aku pasang radio ikim.fm. Dengar pula suara orang mengaji,

Aliff Laaam Miimmm.

Ahasibannaasu an yutrakuu an yaquluu aamannaa wahum la yuftanuun.


Wa laqad fatannaallazina min qablihim falaya'lamannalLahullaziina sodaquu walaya'lamannal kaazibiin.

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

SubhanaLlah... Aku bersyukur. Alhamdulillah. Allah Maha Mendengar...

Semuga doaku dimakbulkan olehNya... Ameen.
Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.
Allah masih sayang....


Luqman Al-Hakim berpesan:

"Sekiranya engkau memandang segala-galanya datang dari Allah yang menimpakan ujian, menyebabkan keinginanmu terhalang serta menyusahkan hidupmu, pasti damailah hatimu....
Kerana, takkan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia....
Bukan Allah tidak tahu betapa deritanya hidupmu, retaknya hatimu...
Tetapi, mungkin itulah yang Dia mahu, kerana Dia tahu,
hati yang sebegitulah lebih mudah dan lunak, untuk dekat dan akrab dengan-Nya...."

Cinta Pertama
Album : Cinta Pertama
Munsyid : Far East
http://liriknasyid.com

Mekar di kamar hati cinta pertama
Engkau ciptaan seni idaman kasih
Antara bibir tersiratnya pekerti
Kelembutan yang mendamaikan jiwa

Bermula kau di sini penentu bicara
Kalam kebenaran tiada berdusta
Dirimu berharga dari segala-galanya
Bertakhta keimanan untuk dipertahankan

Hadirlah cinta cinta pertama
Hadirlah cinta cinta utama
Sayangi diri ini cinta cinta pertama
Hati ini cinta cinta pertama

Tiada sia-sia menyintai diri
Sempurna sejahtera

Saturday, August 13, 2005

DEMAM

Kaffarah dosa???

Pening dengan issue logs, the database yang nak kena insert dalam teleprimaray healthcare website???(keje mak)

A sign???

Allahumma inna nas'aluka badanan hayyinan layyinan bitho'atik
Ya Allah, kurniakanlah kepada kami badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu.

Allahumma inna nas'aluka 'aafiyah min kulli baliyyah
Ya Allah, kurniakanlah kami selamat dari segala mara bahaya dan petaka.

Friday, August 12, 2005

JALAN-JALAN HARI JUMAAT

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, dah lama tak update blog ni. :) Baru balik dari East Coast... Biasalah my holidays will always be full. hehe. Anyways...

EAST COAST
5 Ogos 2005, Jumaat
3-5:30pm - Briefing by Malaysian Medical Council & Ministry of Health, Swiss Garden Hotel
Banyak lah jugak yang diceritakan dalam briefing tersebut. Pasal doktor kena tarik lesen la. Pasal doktor buat hal. Takut juga dibuatnya. No questions at all. Apa2pun, I was so glad to meet my old frenz there. :) Tapi tak sempat nak say Hi to all. Ada sorang junior tu tegur. Tak sangka both of us made it... Alhamdulillah. Actually, she was crying after the exam. Tapi, we passed. Yelah dapat soalan CNS (Central Nervous System) yang berkaitan dengan Epilepsy, Stroke. :) Tapi, both of us were hugging each other that friday. :)

Later, asked Boon Ping, Kamalesh n Previn to send me to Kl Sentral. Pi East Coast naik KTM.

8:02pm - KL Sentral ke Wakaf Baru
Dah lama tak naik keretapi. Tapi, seingat kita la, macam naik ketapi masa kat India dulu, hehe. Masa tu naik dari Bangalore ke Madras. :) Ingat tak kak wan? maya? :D Pergi ni dengan my aunty, abangalong n my only kakak ipar.. ;) Hmmm... komen pasal ketapi, well, dapat seat je. Lampu pasang the whole night. Memang susah nak tidur la. Baper kali terjaga sebab ketapi tu rupanya banyak kali jugak dia stop. :) Naik pening kepala. hehe. Abangalong plak cakap bisinggg! hehe.

Pakcik and makcik lagi sorang sampai rumah Tok Ayah petang Sabtu naik kereta... Kitorang tak naik sekali sebab Abangalong sekejap je kat Besut... :) Rasa macam Raya plak! :)

6 Ogos 2005, Sabtu
8:15am - KTM Wakaf Baru
Alhamdulillah sampai kat Wakaf Baru. Naik van selepas mencatatkan sejarah. :) Alhamdulillah.... Van tu ingatkan ok la... rupanya, dah takde kusyen. Sakit bum bum kitorang. hehe. Sampai kat rumah Tok Ayah kat Kg Raja, Besut beh kurang 1 jam 1/2. Sakit ooo... I used my sweater to duduk on the seats. hehe

7 Ogos 2005,Ahad
11:00am-7:00pm - Memborong
Abangalong n kak ipar balik KL hari Ahad sebab Isnin diorang keje. So, kitorang ronda2 Kota Bharu. Pergi Pasar Buluh Kubu, Pasar Siti Khadijah... memborong habis la. Me?? I didn't buy much. Ntah takde mood nak spend kut?? :) Simpan duit nak pi Umrah... :) Depa beli bakul, kain, baju kelawaq, keropok. hehe. Ntah, pesal ntah tak beli apa2 pun untuk diri sendiri. Just beli baju batik utk Ayah n souvenirs for the lecturers. Nak bagi time grad nanti insyaAllah. :)

Lepas solat jama' taakhir, hantar abangalong n kak ipar kat KTM Wakaf Baru.

10 Ogos 2005, Rabu
9:00am-7:30pm - Safe journey
My turn to go back KL. Balik sekali dengan my makcik 2 org n pakcik. Bawak kereta dari Besut, ikut Terengganu, Kuantan hi-way... Kat Besut/KB, takde jerebu pun. Sampai kat Kuala Terengganu, dah nampak dah jerebu... Teruknya... Hajar kat hosp KT suruh singgah tapi masa tu tak sempat nak singgah coz on the way, we stopped for lunch at my aunty's house kat Kemasik, Kemaman. Sedap betul makan. :) Pastu, sambung journey to KL... Alhamdulillah, selamat sampai.

Will this be my last holiday in Besut??? Pasni start keje, susah nak cuti lelama camni.. :)

INTERVIEW
Hmmm... sat ni baru call SPA. Oleh kerana SPA baru mengenalkan sistem barunya, Online Registration, cik Syidah cakap banyak problem MMMC ni. Ada yang silap isi la. Ada yang tak submit lagi la.. Hmm... so makin lambat lah proses temuduga. Since dah tak larat nak cek posbox setiap kali posmen datang, call jugak la. So, dia tanya no IC. Dia tanya samada pernah pergi temuduga ke sebelum ni. :) So, kite pun citer la pasal special case repeat papers. So, she understood and went thro something and said that I submitted the new online form 26th July, so won't be a problem. So, just have to wait the letter by next week... and the expected date for interview is.............................................................. 23-24 AUGUST!!! Uwaaaaaaaaaa... Time tu lah nak pi lepak2 dengan Kak wan! Actually nak pi Perlis 20hb. Then, kita ingat nak extend duk lama2 kat sana. So, la ni kena ubah plan la plaks... Tengok ah by next week, I tell u la kak wan... Maybe next week aku pi tempat hang... ok ke?

Kena pakai baju smart2... ;) Biar nampak cantik.... baru laku orang nak amik keje. :0

POSTING KERJA
Hmmm... InsyaALlah, setakat ni, depa kata maybe start keje bulan 10. Masalahnya sekarang tak tahu nak pilih nak posting hospital mana... :( Banyak komen dah dengar dari macam2 hospital, dari macam2 jenis orang. Tapi, rasanya I will go to GHKL. :) Kenapa? Selagi nama kita ada Binti Abd Rahim... then, tak ke mana la. :) Ikut kata mak ayah. Well, I would prefer to go to state hospital. And my state happen to be HKL la. Memang KL la apa2pun sebab pasni kawin tak tahu pindah mana. Sementara boleh tengok muka Mak Ayah bila balik kerja, I think it'll be a bless... :) InsyaAllah, after 1 year, HO kat tempat lain pulak. HKL punye sistem memang camtu. So, dapat lah jugak merasa tempat lain and also HKL. Apa yang semua orang duk cakap pasal HKL... busy busy busy. Ada yang cakap paper work yang banyak, tak banyak procedures. Hmmm.. Ntah la. I have not much choices.. ;) InsyaAllah, tawakkal and semuga pilihan Mak Ayah adalah terbaik untuk kita... Ameen. :)

Kecut perut tak habis2... IBS on the way.. hehe

JALAN-JALAN BLOGS
Actually, plan nak tukar blogskin ni, tapi last2, pi lawat2 tengok blog orang. Ada gak yang berkenan dah. Blog elzahra cantik. Blog kak ida pun sweet. Ntah last2, tak leh nak decide nak tukar skin yang mana satu. :) Apa2pun, nanti2 lah nak tukar jugak... hehe. Wajah baru la... ;) Eceh. La ni duk busy myself nak siapkan kerja Mak. She;s doing website for Primary Health Care. So, I'm uploading all the data to be the database in the PHC. Something like that la. InsyaAllah kena siapkan before September nak launch the website. Kalau sape2 berminat, jomlah ke Kepala Batas bape aribulan ntah. Ada PC fair, Job fair. Sape2 yang nak cari keje bleh lah pi sana... ;) Wokes...

MUBARAK
Buat adik-adik yang dalam proses nak bina Baitul Muslim... Mubarak kak el ucapkan!!!! :) Semuga dipermudahkan Allah segala urusan sebelum perkahwinan... hinggalah hari perkahwinan antuma dan... muga berbahagia di dunia hingga ke syurga... Ameen. Tiada apa yang boleh kak el hadiahkan kecuali doa seorang kakak seiring bersama antuma menuju gerbang perkahwinan. :) Selamat mendirikan Masjid!!! :) Allah knows best... :)

Hepi giler dapat tau semalam... Biasalah org lain kawin, kita hepi terlebih2 semacam... hehe

Pengantin Baru
Album : Di Hati
Munsyid : Dehearty
http://liriknasyid.com

Gembira bersama menanti hari,
Dua hati saling diikat berjanji,
Melayar bahtera mahligai impian,
Keluarga bahgia itulah harapan.

Berjanji setia menempuh bersama,
Susah dan senang ditempuhi jua,
Suami membimbing isteri dia membantu,
Barulah hidup kan kekal bahagia.

Jangan diimpikan bahgia selamanya,
Tanpa kasih sayang patri bersama,
Jangan diimpikan bahgia selamanya,
Tanpa kasih sayang patri bersama.

Akidah dibawa Islam dilaksana,
Zuriat terbina pengikat jiwa ,
Akidah dibawa Islam dilaksana,
Zuriat terbina pengikat jiwa.

Tuhanku berikan bahagia padanya sehingga ke akhirnya..............

Gembira bersama menanti hari,
Dua hati saling diikat berjanji,
Melayar bahtera mahligai impian,
Keluarga bahgia itulah harapan.

Jangan diimpikan bahgia selamanya,
Tanpa kasih sayang patri bersama,
Jangan diimpikan bahgia selamanya,
Tanpa kasih sayang patri bersama.

Akidah dibawa Islam dilaksana,
Zuriat terbina pengikat jiwa,
Akidah dibawa Islam dilaksana,
Zuriat terbina pengikat jiwa.

Hormat menghormati itulah seharusnya,
Bertolak ansur biarlah bersama,
Hormat menghormati itulah seharusnya,
Bertolak ansur biarlah bersama.

Maaf bermaafan saling menyanyangi,
Doa dipinta kasih diberi,
Maaf bermaafan saling menyanyangi,
Doa dipinta kasih diberi.

Bila dua hati terjalin bersama,
Selamat Pengantin Baru kami ucapkan,
Moga kekal bahgia bersama selamanya,
Anak yang soleh itulah harapan.

Rabbi yassirlakum ilal akhar.... ameen ;)

Thursday, August 11, 2005

AYAT SERIBU DINAR

*Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya.*

* Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yg dikehendakiNya). *


At-Talaq:2-3

Rabbi yassir wala tu'assir... Rabbi tammim bikhairi Ya Kareem... Ameen.

La tahzan, innaLlaha ma'ana.

Tuesday, August 02, 2005

KAHWIN

Assalamualaikum...

Apesal ntah, teringin nak tulis pasal hal ni. :) I got this emel from the nailofar. :)


Pesan ikhwan buat akhwat

Ukhtifillah..
(Surat Terbuka Seorang Ikhwan untuk Seluruh
Akhwat di Dunia)

Ukhtifillah,
Mungkin aku memang tak romantis tapi siapa
peduli?
Karena toh kau tak mengenalku dan memang tak
perlu mengenalku.
Bagiku kau bunga, tak mampu aku samakanmu
dengan bunga terindah sekalipun.
Bagiku manusia adalah makhluk yang terindah,
tersempurna dan tertinggi.
Bagiku dirimu salah satu dari semua itu,
karenanya kau tak membutuhkan persamaan.

Ukhtifillah,
Jangan pernah biarkan aku manatapmu penuh,
karena akan membuatku mengingatmu.
Berarti memenuhi kepalaku dengan inginkanmu.
Berimbas pada tersusunnya gambarmu dalam tiap
dinding khayalku.
Membuatku inginkanmu sepenuh hati, seluruh jiwa,
sesemangat mentari.
Kasihanilah dirimu jika harus hadir dalam khayalku
yang masih penuh Lumpur.
Karena sesungguhnya dirimu terlalu suci.

Ukhtifillah,
Berdua menghabiskan waktu denganmu bagaikan
mimpi tak berujung.
Ada ingin tapi tak ada henti.
Menyentuhmu merupakan ingin diri, berkelebat
selalu, meski ujung penutupmu pun tak berani
kusentuh.
Jangan pernah kalah dengan mimpi dan inginku
karena sucimu kaupertaruhkan.
Mungkin kau tak peduli
Tapi kau hanya menjadi wanita biasa di hadapanku
bila kau kalah.
Dan tak lebih dari wanita biasa.

Ukhtifillah,
Jangan pernah kautatapku penuh
Bahkan tak perlu kaulirikkan matamu untuk
melihatku.
Bukan karena aku terlalu indah, tapi karena aku
seorang yang masih kotor.
Aku biasa memakai topeng keindahan pada wajah
burukku, mengenakan pakaian sutra emas.
Meniru laku para rahib, meski hatiku lebih kotor
dari Lumpur.
Kau memang suci, tapi masih sangat mungkin kau
termanipulasi.
Karena kau toh hanya manusia-hanya wanita.

Ukhtifillah,
Beri sepenuh diri pada dia sang lelaki suci yang
dengan sepenuh hati membawamu kehadapan
Tuhanmu.
Untuknya dirimu ada, itu kata otakku, terukir dalam
kitab suci, tak perlu dipikir lagi.
Tunggu sang lelaki itu menjemputmu, dalam
rangkaian khitbah dan akad yang indah.
Atau kejar sang lelaki suci itu, karena itu adalah
hakmu, seperti dicontohkan ibunda Khadijah.
Jangan ada ragu, jangan ada malu, semua terukir
dalam kitab suci.

Ukhtifillah,
Bariskan harapanmu pada istikharah sepenuh hati
ikhlas.
Relakan Allah pilihkan lelaki suci untukmu,
mungkin sekarang atau nanti, bahkan mungkin tak
ada sampai kau mati.
Mungkin itu berarti dirimu terlalu suci untuk semua
lelaki di fana saat ini.
Mungkin lelaki suci itu menanti di istana kekalmu,
yang kau bangun dengan segala kekhusyu'an
tangis do'amu.

Ukhtifillah,
Pilihan Allah tak selalu seindah inginmu, tapi itu
pilihan-Nya.
Tak ada yang lebih baik dari pilihan Allah.
Mungkin kebaikan itu bukan pada lelaki yang
terpilih itu, melainkan pada jalan yang kaupilih,
seperti kisah seorang wanita sudi di masa lalu
yang meminta ke-Islam-an sebagai mahar
pernikahannya.
Atau mungkin kebaikan itu terletak pada
keikhlasanmu menerima keputusan Sang Kekasih
Tertinggi.
Kekasih tempat kita memberi semua cinta dan
menerima cinta
dalam setiap denyut nadi kita.

---

Adapted from article : Wanita Suci
In Asih Retno

(dapat daripada Diana Bandung)

Actually, baru2 ni Mak Ayah dapat satu kad:

Assalamualaikum,
Kami sekian2 dengan dukacitanya memaklumkan perkahwinan anak kami pada tarikh sekian2 tidak dapat dilaksanakan atas sebab2 yang tidak dapat dielakkan. Innalillahi wainna ilaihi raji'uun.

When I read it, rasa macam trauma/phobia nak kawin. Guess, some things should happen now, than later... Takut la. Sebenarnya kad2 kawin anak dia dah distribute habis dah kat tetamu. And bayangkan terpaksa hantar kad dukacita anak tak jadi kawin.... Sedih la. Tapi, Allah menentukan segalanya walaupun perancangan kita dah tip top... betui tak? That's why lah kena doa, tawakkal habis pada Allah... kan?

K.. that's all for now.

Mengharap padaNya takkan sekali pun kan kecewa...
Ujian yang diberikan bukan sengaja diberikan olehNya,
Untuk menyeksa jiwa, derita hati...
Tetapi adalah untuk mengakrabkan diri kita kepadaNya...
(au kama qoul from Lukman Al Hakim)

Reading novel by Abu Hassan Morad - Natasya, Julia, Cinta Madinah. Best2... :)